Audiència Pública sobre Turisme
La FAVB: "patim un govern municipal de pèssima qualitat democràtica, elitista"

"menysprea tant com tem el veïnatge popular de Barcelona", afegeix l'entitat veïnal

26/02/2015 Drets i Llibertats

La Federació d'Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (FAVB) ha qualificat d'indecent el comportament del Govern Municipal en l'Audiència Pública sobre turisme que es va celebrar dimarts passat a la Biblioteca de Jaume Fuster al districte de Gràcia, on més de 300 persones no van poder entrar-hi i participar del debat.

Tal com ho explica l'entitat veïnal, Mentre centenars de veïnes i veïns feien cua al carrer durant hores, vigilats per un ampli dispositiu policial, tractant d’accedir a un local d’aforament limitat... un munt de càrrecs municipals, empresaris hotelers, representants del gremi d’apartaments turístics, de plataformes digitals i, singularment, de l’associació d’amfitrions (val a dir, “lobbys”, grans operadors, rendistes... però també gent més senzilla a qui es vol fer creure que el seu interès coincideix amb l’actual model turístic) ocupaven bona part de l’auditori, convocats per l’Ajuntament a les 17 hores". 

Per a la FAVB, el govern municipal volia escenificar, amplificant-lo a través dels mitjans de comunicació, un enfrontament entre sectors del veïnatge que no és real. "En el decàleg de mesures proposades per la FAVB -i consensuades amb plataformes, moviments i sindicats- figura en un lloc destacat la necessitat de reconèixer i regular la fórmula de l’acolliment de visitants en el domicili particular. No hi havia contradicció, doncs, entre la necessitat de molta gent de llogar una habitació per arribar a fi de mes i la demanda veïnal de posar fre a l’especulació amb l’habitatge que es produeix amb els apartaments turístics, cada cop més a través d’empreses i agències, i amb la participació creixent del mateix gremi hoteler", remarca l'entitat.

Pel que fa del debat, des del moviment veïnal i com a entitat promotora que ha mantingut sempre en aquest afer una postura propositiva, la FAVB ha exigit una resposta punt per punt al decàleg que es va presentar a l'Audiència Pública.