Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Salut i treball
Afectats per l'amiant es manifesten a Viladecans

La manifestació estava convocada per reclamar a la Seguretat Social que reconegui que els malalts d'asbestosi, patologia pulmonar causada per la inhalació de fibres d'asbest, una malaltia que va afectar principalment els professionals que treballaven a empreses com la Uralita

28/02/2015 Laboral

Avui s'ha portat a terme una nova mobilització dels afectats per l'amiant que ha concentrat un centenar de persones davant l'hospital de Viladecans. La concentració estava convocada pel col·lectiu Ronda i la CGT, per reclamar a la Seguretat Social que reconegui que els malalts d'asbestosi, patologia pulmonar causada per la inhalació de fibres d'asbest, tenen una malaltia professional.

Els afectats per l'amiant mobilitzats avui, un producte que afecta greument els pulmols, eren treballadors, familiars i veïns de les empreses Rocalla, Federal Mogul, Alston i Uralita S.A de diferents poblacions catalanes que havien treballat amb asbest, les petites partícules que es fixen als pulmons i que generen divereses malalties, especialment càncer de pleura.

Avui han denunciat que l'INS no els reconeix que tenen una malaltia professional i això fa que persones grans i malaltes hagin d'enfrontar-se a processos judicials molt llargs per obtenir la invalidesa o una pensió més alta. El vergonyant del cas és que des fa dècades s'ha denunciat els efectes dels asbestos sobre la salut de les persones (treballadors i entorn pròxim), però l'administració, des dels anys del franquisme fins a l'actualitat, sempre ha emparat les empreses que provocaven l'emmalaltiment de la població amb total impunitat. Només els casos d'algunes sentències judicials ha reconegut aquest atemptat contra la salut en els darrers anys.

Els treballadors de les empreses que han manipulat amiant reclamen que se'ls reconegui el dret a jubilar-se anticipadament.
També denuncien que la Seguretat Social no sempre feia les revisions mèdiques obligatòries als extreballadors d'aquestes empreses.

Negocis milionaris jugant amb la salut de treballador i veïns 

Les víctimes de l'amiant denuncien que "que han llançat a nostres carrers tones d'amiant, sembrant de greus patologies", asseguren en un comunicat els convocants i que les empreses "han guanyat sumes milionàries, però a costa de la nostra salut, fent fortuna amb l'amiant que, en ser pràcticament indestructible, ha estat usant en cotxes, ciment i guants, però que també ha quedat en els nostres pulmons i altres zones del nostre cos, causant greus patologies, que desgraciadament en molts casos poden fins i tot causar la mort".

Amb aquesta mobilització es vol posar sobre la taula el fet que administracions públiques i les empreses infractores "han intentat silenciant els terribles efectes de l'amiant, i els milers i milers de víctimes ", i el fet que durant anys han viscut el "silenci còmplice dels mitjans de comunicació, la falta d'atenció sanitària específica al servei de salut pública, les negatives de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) a reconèixer les invalideses i les excuses de falta de coneixement del dany que causaven les empreses infractores".
 

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid