Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Resolució sobre les eleccions a Grècia: Per la sobirania del poble grec!
Aquest diumenge 25 de gener de 2015, tindran lloc les eleccions generals a Grècia. Aquestes eleccions tenen un paper importantíssim en el context d'Europa, no només per al poble treballador grec, sinó també per al conjunt de pobles oprimits i explotats dins de la Unió Europea (UE) i, en especial, als sud d'Europa.

El país hel·lènic ocupa una posició estratègica a la cruïlla entre tres continents, i és un actor fonamental en relació a les complexes relacions internacionals i interessos que atenyen als Balcans, Turquia i Xipre, que té part del seu territori ocupat per Ankara. La seva importància geoestratègica és evident des de fa dècades, com demostrà el conflicte entre 1941 i 1950, quan l'OTAN intervingué activament per a garantir la victòria de les forces anticomunistes i monàrquiques, imposant un règim brutalment reaccionari.

De fet, les imposicions de la Unió Europea no són la primera usurpació de sobirania en la història grega, com a voltes pretén fer entendre cert discurs reformista: Grècia va estar tutelada externament des del final de la Segona Guerra Mundial, i les potències occidentals van forçar el seu ingrés a l'OTAN, van recolzar la dictadura militar, van impulsar la seva integració a la Unió Europea i, en general, van supervisar el seu règim polític i econòmic, amb decisions concretes en aspectes com el sistema electoral.

Com a conseqüència d’això, així com de les polítiques liberals dels darrers decennis perpetrades pel PASOK (sociadelmocràcia) i Nova Democràcia (ND), el poble treballador grec s’ha vist sotmès a immenses retallades socioeconòmiques, a un elevat atur i a una creixent població sota el llindar de la pobresa. Aquesta situació s'ha vist agreujada encara més per les imposicions de la Troika que han obligat a augmentar les retallades socials i les privatitzacions dels sectors públics en nom de l'austeritat, sota l'amenaça de no rebre injeccions financeres per part dels organismes econòmics internacionals.

Per fer-nos una idea de la situació grega, la “història d'èxit” de la que parlava el primer ministre de Nova Democràcia, Antonis Samaras, és la de les xifres del risc de pobresa, en la que se situa un de cada tres grecs i gregues; les de l'atur, que supera el 30% i més de la meitat entre el jovent (51,1%); igual com els dels percentatges de suïcidis, que s'han elevat fins el 43% des del començament de la crisi, així com de les alarmants xifres de depressió i malalties mentals.

En aquest context, cal situar també la política de la por plasmada en les manifestacions públiques dels sectors dirigents europeus, amenaçant de negar la col·laboració amb el poble grec, en el cas que les eleccions les guanyi Syriza, així com les declaracions donant suport explícit al partit conservador ND.

Syriza, la Coalició de l’Esquerra Radical, és una organització que recull la confluència de diferents tradicions d'esquerres i que defensa una renegociació del deute, així com un nou encaix de Grècia dins l'Eurozona. Syriza no qüestiona els fonaments del sistema capitalista que ha provocat la situació grega, sinó que planteja la possibilitat d'una sortida socialdemòcrata en l'actual UE.

Les enquestes electorals donen força a la possibilitat que Syriza pugui guanyar les eleccions, el qual entenem que accentuaria les contradiccions internes del bloc hegemònic i qüestionaria fortament les polítiques austericides de la Troika, així com el marc imperialista UE-OTAN. Des d'aquesta perspectiva, la victòria de Syriza a les eleccions de diumenge, pot esdevenir un factor progressiu, pel fet d'obrir esquerdes profundes en l'status quo europeu.

Tanmateix, des de Poble Lliure som molt conscients que la UE i les oligarquies que hi són representades, tant a nivell europeu com grec, han descartat qualsevol alternativa socialdemòcrata en el marc del capitalisme. A més, més enllà dels resultats electorals, el que està en joc realment és la sobirania real del poble treballador grec, la qual continuarà subjugada a les institucions imperialistes, mentre Grècia hi segueixi inserida.

El dret a decidir del poble treballador grec ha estat laminat per les institucions europees amb les amenaces reiterades davant del compliment de les mesures antisocials marcades des de dalt. Per això, més enllà de les contradiccions que pugui generar Syriza en el qüestionament de la Troika, cal que les classes populars gregues s’apoderin i exerceixin la seva independència política i econòmica respecte a les institucions europees i les pròpies classes dominants hel·lèniques. Això passa necessàriament per la ruptura amb el marc UE-OTAN, tal i com també defensa el programa de la Unitat Popular als Països Catalans.

En aquest sentit és necessari construir una alternativa realment popular basada en la força de les classes treballadores i populars gregues, la qual és representada d’una forma més clara i conscient al programa del Partit Comunista Grec (KKE, sigles en grec), el qual pren força en el conjunt del moviment obrer donant suport als sectors majoritaris que és el PAME.

Així doncs, des de Poble Lliure entenem que el programa i el projecte que presenta el KKE per al poble treballador grec és el més adequat per a poder superar el capitalisme en la fase actual que travessa el context grec. Tot i que reconeixem les dificultats perquè el seu programa sigui hegemònic en el moment actual, esperem que surti reforçat d’aquestes eleccions, alhora que segueixi havent una penetració creixent i una extensió molt major del seu programa entre les classes populars gregues.

Pel dret a decidir del poble treballador grec!
Per la independència davant l'imperialisme de la Troika!
Solidaritat amb tots els pobles que lluiten contra l'imperialisme allà on sigui!

Poble Lliure
Països Catalans, 24 de gener de 2015
Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid