Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Prospeccions
Europa obre procediments a Espanya pels sondejos de Repsol a Canàries

Cal recordar que la consulta contra les prospeccions s'havia de celebrar avui a les Canàries, però el TC espanyol l'havia suspès. Les institucions adverteixen del risc de revolta si el Govern espanyol "dóna l'esquena" a Canàries

23/11/2014 Internacional

Canàries/ WWF Espanya ha rebut la comunicació de la Direcció general de Medi ambient de la Comissió Europea informant que la seva queixa interposada pels sondejos d'hidrocarburs de Repsol a Canàries serà investigada.

L'entitat ecologista va presentar el passat 6 de juny una queixa davant la Comissió Europea per la declaració de viabilitat ambiental realitzada pel Ministeri espanyol d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient del projecte Sondejos exploratoris en els permisos de recerca d'hidrocarburs denominats "Canàries 1 a 9", per entendre que presentava greus deficiències i vulnerava la normativa europea.

En la queixa WWF Espanya denuncia que si "l'Espai Marí de l'Orient i Sud de Lanzarote-Fuerteventura" hagués estat declarat a la data del projecte – com havia d'haver ocorregut –, aquest no hauria pogut ser autoritzat, per l'afecció que el projecte podria causar a les ZEC i ZEPA i a la fauna protegida, especialment, a tortugues,  i altres cetacis estrictament protegits.

WWF també va denunciar la vulneració de la directiva relativa a l'avaluació d'impacte de projectes sobre el medi ambient, al no especificar-se ni les característiques del projecte a realitzar, ni l'estudi de la riquesa ambiental del lloc i, en conseqüència, el desconeixement dels impactes i de les mesures necessàries per evitar-los.

En nombroses ocasions, WWF Espanya va presentar informació que demostra que la proposta d'aquest de l'Espai de Interés Comunitari havia de ser molt més àmpli i que la retallada en els seus límits estava exclusivament motivat per evitar que entrés en col·lisió amb el projecte de sondejos d'hidrocarburs de Repsol, a pesar que la jurisprudència del Tribunal de la UE exigeix que per a la delimitació dels espais de la xarxa Natura 2000 solament es tinguin en compte criteris científics i no polítics.

De fet, en els estudis científics que posseeix WWF Espanya per a la declaració de l'Espai de Interés Comunitari, es fa evident que la zona dels sondejos - contigua a l'àrea protegida - té la mateixa importància i és essencial per a la supervivència de les poblacio de tortugues ii cetacis, motiu pel qual WWF ha llançat una campanya perquè la zona sigui declarada Santuari per a balenes i dofins, que ja ha recollit més de 35.000 signatures de suport.

El passat 12 de setembre de 2014 la Comissió Europea va informar a l'organització que la queixa havia estat registrada. Avui ha comunicat que investigarà i es posarà en contacte amb les autoritats espanyoles per sol·licitar més informació sobre els incompliments denunciats per WWF Espanya.

Adverteixen del risc de revolta si el Govern espanyol "dóna l'esquena" a Canàries

El president autonòmic de Canàries, Paulino Rivero, ha advertit del risc d'una "rebel·lió" del poble canari si el Govern d'Espanya "dóna l'esquena" al "abús" que ha suposat l'autorització dels prospeccions petrolíferes.

Així ho ha manifestat en l'acte institucional del 23-N, dia en el qual estava previst celebrar-se la consulta sobre els sondejos, i on més 150 càrrecs públics de diferents institucions han signat la declaració en contra de les prospeccions.

En el seu discurs, el president va dir que la biodiversitat i l'economia de Canàries s'estan veient amenaçats per una activitat que "calciga" la veu d'un poble i per interessos que "ni senten ni volen a aquesta terra".

Paulino Rivero es va mostrar especialment crític amb el Govern espanyol per defensar el "interès particular" d'una multinacional com Repsol, que aquesta setmana ha iniciat unes prospeccions que, va dir, són una "agressió" a la voluntat dels canaris.

Així mateix, va voler deixar clar que se "seguirà lluitant" per frenar aquest "abús", i va insistir que "si es dóna l'esquena a tot un poble, aquest poble es rebel·larà contra aquest abús".

L'acte institucional celebrat avui a Las Palmas de Gran Canaria se suma al que va tenir lloc aquesta setmana a la capital de Tenerife, on representants de la cultura humanística i científica de les illes també es van adherir a la declaració del 23-N contra els sondejos


Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid