ITĀLIA
Milers de manifestants protesten a Roma contra les reformes laborals de Renzi

Manifestants de tot l'Estat italià van omplir els carrers de Roma ahir per protestar contra les reformes del mercat laboral de les que el govern del primer ministre Matteo Renzi ha fet un eix de la seva política

26/10/2014 Internacional
Banderes vermelles amb el logo del principal sindicat d'Itàlia, el CGIL, onejaven ahir a Roma mentre milers de persones es manifestaven a favor de la creació de llocs de treball i la seguretat laboral. El primer ministre Matteo Renzi va aconseguir el suport del seu partit a finals de setembre per tirar endavant els seus plans de canviar les lleis de protecció dels treballadors. "Si Renzi i el seu Govern sintonitzen les seves antenes, rebran un senyal molt fort avui, que és que la majoria de les persones que treballen i que volen treballar en aquest país no concorden amb les seves polítiques", va dir el secretari general del sindicat Fiom, Maurizio Landini. "Si ell (Renzi) veritablement vol canviar aquest país, ho ha de fer amb aquestes persones, no contra nosaltres", ha afegit Landini.

L'enfrontament entre els sindicats i la coalició governant (dirigida per un partit  suposadament d'esquerra) també és pel descontentament generalitzat contra les polítiques d'austeritat, com les profundes retallades a la despesa pública que va adoptar el Govern per complir amb les normes de pressupost de la Unió Europea. Els encarregats de les polítiques europees han aplaudit les propostes de Renzi, que també busquen reparar a un mercat laboral dividit entre treballadors joves amb pocs drets i empleats més grans que ocupen llocs que tenen una forta protecció. Sindicats i membres de l'ala esquerra del Partit Democràtic, al qual pertany Renzi, diuen que les propostes afecten els drets dels treballadors i que no contribueixen a solucionar les causes subjacents de l'estancament en una economia. La taxa d'ocupació general d'Itàlia va arribar al 55,7 per cent a l'agost i és una de les més baixes de la zona euro. Mentre, la desocupació entre els joves arriba a la xifra rècord de 44,2 per cent.