Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
defensa del territori
Estrena del documental sobre la lluita del veïnat en defensa del Cabanyal

En el marc del XVI Cabanyal Portes Obertes 2014. El treball, en què també ha participat La Veu del País Valencià, retrata els intents del Partit Popular per demolir, al marge de la legalitat, 1651 habitatges d’alt valor històric per prolongar l’avinguda de Blasco Ibáñez fins a la mar.

29/10/2014 Territori

Aquest dijous, a les 20 hores, s’estrenarà a l’Ateneu Marítim de València "Abril al Cabanyal. Crònica viva d’una resistència", din del marc  de la XVI Cabanyal Portes Obertes 2014. Es tracta d’un documental del periodista Sergi Tarín, que explica el convuls període del primer semestre 2010 a l’antic barri de pescadors de València.

El treball cinematogràfic descriu la lluita de la plataforma "Salvem el Cabanyal" enfront del demoledor projecte urbanístic de l'Ajuntament de València. Com ja sabeu, el consistori preveu l'enderrocament de 1651 habitatges d'alt valor històric per perllongar l'avinguda de Blasco Ibáñez fins al mar.

El documental està centrat en els convulsos mesos que van de gener a maig de 2010. Al desembre de 2009, el Ministeri de Cultura va emetre una ordre que prohibia el pla municipal en considerar-ho un espoli del patrimoni espanyol. Llavors, el Partit Popular va usar i va abusar de la seva majoria absoluta i va aprovar una llei que va plantejar un conflicte de competències amb el Govern Central per obrir el camí a les excavadores. I el 6 i 8 d'abril es van viure hores de gran tensió amb l'enderrocament d'una desena de cases després de fortes càrregues policials contra els veïns que s'oposaven.

La maniobra política del PP va ser paralitzada dies després pel Tribunal Constitucional. I, amb el pas del temps, l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem han donat la raó als veïns malferits: la competència per evitar espolis patrimonials resideix en l'Estat i l'ordre ministerial està plenament vigent.

El reportatge també inclou un material fins ara inèdit i de gran valor sobre el judici de faltes de desembre de 2012, en el qual alguns veïns van ser acusats de desobediència i lesions a policies. Els testimoniatges dels agents durant la vista demostren com es van manipular els atestats per criminalitzar la tasca cívica de la plataforma veïnal.

El documental també es projectarà el dissabte dia 1 a les 21:45 hores en un sopar a l'aire lliure a la seu de l'associació. La lluita dels veïns del Cabanyal és llarga i complexa des de fa molts per un barri menys degradat i sotmès a les decisions arbitràries del govern local.

XVI Cabanyal Portes Obertes 2014

D'ençà el passat 17 d'octubre fins el 2 de novembre, el barri aplega la setzena jornada de portes obertes amb un conjunt d'activitats. Destaquem l'estrena del documental i les 15 cases del barri obertes per a mostrar una exposició on es recullen retalls dels setze anys de resistència del veïnat cabanyaler: les accions al carrer, els processos judicials, els suports rebuts, la repercussió internacional del conflicte, junt a la memòria gràfica del que va ser i del que és el Cabanyal. També una mirada a les possibilitats de futur. I, sobretot, la utilització de l’art com a instrument de lluita, amb mostres de les obres exposades en anteriors edicions de Portes Obertes, amb especial atenció a les exposicions monogràfiques dedicades a Agustí CentellesJosep Renau i el llibre "Benvinguts al Cabanyal".  

Han batejat aquesta edició de Portes Obertes amb el lema L’art de resistir, perquè resumeix dues de les característiques del treball de la plataforma. D’una banda, la voluntat de resistència durant un llarg període de temps. D’una altra, que la resistència s’ha expressat molt sovint mitjançant la imaginació, la creativitat i el talent del món de la cultura.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid