Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Mitjans
El procés català es consolida a l’agenda mediàtica internacional

Un nou informe de Mèdia.cat i la Fundació Catalunya analitza el tractament informatiu dels principals mitjans internacionals sobre les tres últimes Diades

22/10/2014 Comunicació

L’interès per les reivindicacions catalanes ha crescut entre el 2012 i el 2014 i s’ha consolidat com un punt fix a l’agenda mediàtica internacional. Tot i això, els mitjans han optat per explicar les diades mitjançant notes d’agència, el que fa que les informacions estiguin redactades des de punts de vista prou neutrals.

És la principal conclusió de l'informe “El tractament informatiu de les manifestacions catalanes (2012-2014) a la premsa internacional” que ha presentat l’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat amb la col·laboració de la Fundació Catalunya.

L’estudi, realitzat pel periodista Enric Rodon, ha analitzat 12 dels mitjans internacionals més importants del món durant el dia previ, el dia de manifestació i el dia posterior dels tres darrers 11 de setembre.

Més concretament, l’informe ha estudiat els següents mitjans: New York Times (EUA), BBC News (Regne Unit), Al Jazeera (Qatar – Mon islàmic), Times of India (India), Die Welt (Alemanya), Clarín (Argentina) Corriere della Sera (Itàlia), La Repúbblica (Itàlia), Le Monde (França), Folha de S. Paulo (Brasil), Russia Today (Rússia) i Global Times (Xina).

De manifestacions per la crisi a manifestacions independentistes

L’anàlisi destaca un canvi en el discurs al llarg del temps. Si l’any 2012 els mitjans internacionals consideraven que l’element clau per a mobilitzar als ciutadans havia estat la crisi econòmica, aquest argument cau en els anys posteriors i, les diades ja són considerades manifestacions plenament independentistes. Malgrat això, també s’observa una tendència a explicar els fets des d’una òptica folklòrica, on s’abusa de la simbologia, de les motivacions històriques i del discurs del Tricentenari.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid