ENERGIA
El president d'Unesa creu que la pobresa energètica no és la més "urgent"

El president de la patronal elèctrica Unesa, Eduardo Montes, ha assegurat avui a Barcelona que la pobresa energètica no és "la més urgent" de les diferents vessants de la pobresa que hi ha a L'Estat espanyol i ha negat que en una hipotètica Catalunya independent l'energia fos més barata.

28/10/2014 Economia

"De totes les pobreses, la pobresa energètica probablement no sigui la més urgent", ha afirmat avui Eduardo Montes en un esmorzar organitzat pel "Fòrum Europa. Tribuna Catalunya" a Barcelona. Montes ha demanat "donar un cop a l'espatlla" per sortir de la situació de pobresa que, segons ell afecta no només a l'àmbit energètic sinó també al alimentari o al vestir. Respecte les declaracions d'alguns  independentistes i del conseller d'Empresa de la Generalitat, Felip Puig, que situen en un 15% més barat el preu de l'electricitat en una hipotètica Catalunya independent, Montes ha respost que "no hi ha cap motiu" per pensar en aquesta direcció", i ha convidat "els independentistes a explicar-ho amb claredat.". "Que expliquin com ho aconseguiran, perquè probablement sigui un exemple per a la resta del món", ha afegit Montes.


El president d'Unesa també ha situat el dèficit de tarifa com "el problema de base" del sistema elèctric espanyol, i ha recordat que aquest dèficit ja acumula uns 30.000 milions d'euros. Ha recordat a més la contribució de les empreses que conformen la patronal al conjunt de l'economia espanyola, i ho ha xifrat en un 2,1% d'aportació al PIB espanyol i una contribució total de 21.189.000 d'euros. A més, ha assegurat que, en conjunt, les empreses d'Unesa donen feina a 150.000 persones a l'Estat espanyol de manera directa i indirecta, una dada que per a Montes "no és intranscendent". Montes també ha situat una major liberalització, l'avanç en la interconnexió elèctrica amb Europa, una nova governança en matèria mediambiental i les xarxes intel·ligents com els principals reptes de futur del sector.