Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Preàmbul per a un país nou
20/09/2014 Hemeroteca

Nosaltres, el poble de Catalunya, format per dones i homes de procedències diverses, ens constituïm en República Independent exercint la nostra sobirania.

Enllaçant amb les generacions que al llarg de tres-cents anys han mantingut la consciència nacional del nostre poble i han lluitat per la llibertat, arribem a la nostra independència com a culminació d'un procés democràtic que ha tingut com a motor la mobilització i organització populars. Reconeixent aquest element fundacional, la República Catalana assumeix com un valor la participació popular en la vida política, així com el control de les institucions per a garantir que aquestes sempre estaran al servei de la ciutadania.

Ens impulsa el desig de construir una nova societat, una República per a tothom. Per això és un deure de les nostres institucions la progressiva eliminació dels obstacles, de naturalesa econòmica o social, que impedeixen la independència material de les persones. L'habitatge, la renda i l'accés als serveis públics han de ser la base d'una societat de persones lliures i iguals.

Per això caldrà vetllar contra l'acumulació de poder econòmic, perquè ningú pugui fer un ús de les institucions i la legislació a favor d'interessos particulars i en detriment del conjunt de la societat.

La nostra serà una societat de persones lliures, en la qual les aportacions de cadascú seran considerades riquesa social, i posades al servei del desenvolupament humà. La República Catalana assumeix com un valor la participació popular en l'organització de la vida econòmica.

La República vetllarà especialment per posar fi a les desigualtats entre homes i dones a tots els nivells. Volem una societat, i un sistema econòmic, que valori i integri la cura d'infants, de persones discapacitades i de persones grans, i que posi fi a la xacra de la violència masclista.

Considerem també un pilar fonamental de la nova societat l'accés universal als sistemes públics de salut i educació, que seran de qualitat. Així mateix, la República promourà el coneixement, la ciència i la cultura, amb l'objectiu de comprendre la realitat per a transformar progressivament les condicions de vida i treball. També reconeixem el valor de l'associacionisme per a la millora i el progrés social. Volem construir una manera de viure en societat autònoma, plena, solidària i harmònica amb la resta de persones i amb l'entorn.

L'activitat social i econòmica es farà sempre en un sentit ecològic i d'acord amb el medi ambient, i vetllant per l'equilibri dels espais urbans i rurals.

La República Catalana allargarà la mà al conjunt de territoris que formen els Països Catalans, per a poder integrar de manera conjunta aquest projecte emancipador.

Com a poble que ha conegut històricament l'opressió i l'autoritarisme dels estats, Catalunya se sent compromesa amb un món que deixi d'estar governat per la força, les guerres i l'espoli d'uns països cap a d'altres, sinó que es basi en la cooperació i la solidaritat entre els pobles, i que reconegui i preservi la diversitat cultural i lingüística. I és amb aquests objectius, i amb el desig de contribuir fraternalment amb el nostre exemple a les societats d'arreu del món que ens dotem de la nostra pròpia Constitució.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid