Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
ESCÒCIA
Ofensiva i xantatges de la campanya del “no” a la independència d’Escòcia

Responsables de diverses cadenes de supermercats britànics com Asda, Sainsbury 's i John Lewis han advertit que la secessió del país suposaria una pujada de preus en els seus establiments.

16/09/2014 Internacional
Si fa pocs dies els bancs van fer campanya pel “no”ara és el sector de la distribució al Regne Unit qui ha alçat la veu davant la possible victòria del 'sí' al referèndum sobre la independència d'Escòcia que se celebra el proper dijous 18 de setembre.

"Els nostres sistemes estan configurats per a un únic mercat al Regne Unit, una mateixa moneda i unes mateixes tarifes d'IVA", ha explicat el conseller delegat de Asda, Andy Clarke, que ha afegit que d'aquesta manera s'aconsegueixen eficiències i economies d'escala .

"Si deixéssim d'operar en un únic estat amb un únic mercat i -en general- amb un únic conjunt de normes, el nostre model de negoci inevitablement es tornaria més complex i tindria el seu reflex en els nostres costos", ha advertit el responsable de Asda.

Clarke no ha volgut posicionar-se políticament: "Això no és un argument a favor o en contra de la independència, és simplement reconèixer de forma sincera dels costos que podria suposar el canvi. Per a nosaltres el client sempre té raó i aquesta important decisió està a les seves mans ", ha afegit.  Actualment, Asda compta amb 61 botigues i magatzems a Escòcia.

Per la seva banda, Justin King, conseller delegat de Sainsbury 's fins al 9 de juliol -va rellevat per Mike Coupe després de deu anys al càrrec- també ha mostrat la seva opinió sobre els efectes que podria suposar una possible secessió d'Escòcia del Regne Unit.

En una entrevista a la BBC, King ha alertat que els supermercats hauran d'augmentar els preus si finalment venç el 'sí' a la consulta independentista causa de l'increment dels costos de fer negocis en un país separat. També ha advertit que les cadenes minoristes posarien les seves inversions en suspens a Escòcia i que els productors d'aliments locals podrien sortir perjudicats si els consumidors decidissin comprar productes britànics.

"Si Escòcia esdevé un país independent, amb els negocis dirigits per separat a Escòcia-que inevitablement serà el cas- els preus serien més alts", ha subratllat King a la BBC.

Mentre que els partidaris independentistes han assenyalat que aquestes prediccions són només alarmismes, des de John Lewis també s'han sumat a les advertències d'increments de preu en el cas que prosperi una Escòcia independent. El president de la companyia, Sir Charlie Mayfield ha estat rotund: "Si parlem de dos països independents és més probable que les cadenes estableixin diferents preus".

Tot i això, també ha sorgit una veu alternativa a aquestes opinions. El conseller delegat de Morrisons, Dalton Philips, ha manifestat que la seva intenció seria la de mantenir els mateixos preus en totes les seves botigues, però ha afegit: "També podria dir que fins i tot baixaria els preus, tot depèn de les polítiques que desenvolupés el Govern escocès ".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid