9-N
El “Consejo de Estado” certifica per unanimitat la il·legalitat de la consulta

El màxim òrgan consultiu de l'Estat espanyol dóna el seu aval perquè demà mateix el govern espanyol demani l'anul·lació del decret de consulta al Tribunal Constitucional

29/09/2014 Política

El “Consejo de Estado” va certificar ahir per unanimitat que la consulta convocada per dissabte per el 9 de novembre  és il·legal per violar diferents articles de la Constitució Espanyola. El principal òrgan consultiu de l'Estat espanyol dóna carta blanca al “Consejo de Ministros”, que es reunirà aquest dilluns, perquè impugni immediatament davant el Tribunal Constitucional la llei de consultes i el decret de convocatòria rubricat per Artur Mas.

El “Consejo de Estado” és el més alt òrgan consultiu del govern espanyol i existeix des del segle XVI quan l’empedrador Carles I el va crear. Entre els seus membres més recents destaquen l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero (2012) que té un càrrec com a conseller nat vitalici pel qual cobra un sou de més de 78.000 euros anuals (a més de percebre la seva pensió com a ex cap de l'Executiu) i l'exvicepresidenta María Teresa Fernández De la Vega (2010) que també gaudeix del mateix sou de 78.000 euros anuals pel fet de ser membre permanent, convertint-se en la primera dona a ocupar un dels llocs vitalicis de l'òrgan. El pressupost total d'aquest òrgan consultiu és de 10.470.000 d'euros, segons consta en els pressupostos generals de l'Estat de 2011, prorrogats pel Govern de Mariano Rajoy. Les despeses de personal pugen, en total, a 8,1 milions d'euros.