Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
UCE 2014
La Catalunya independent hauria de tenir en compte la resta de la nació

Representants d'arreu del territori han debatut aquest dijous a la UCE sobre la repercussió tindrà el procés d'independència de Catalunya en la resta de Països Catalans

22/08/2014 Política

El director de VilaWeb, Vicent Partal, ha moderat el debat que ha comptat amb Francesc Ricart, del Casal Jaume I de Fraga; Ferran Suay, d'Acció Cultural del País Valencià; M. Antònia Font, de l'STEI Intersindical, i Joan Becat, geògraf nord-català, delegat de l'IEC a Perpinyà. 

Els ponents han coincidit en assenyalar que, partint de la base que als seus territoris, especialment a la Catalunya del Nord, la Franja i el País Valencià, el sector catalanista és més aviat petit, la ciutadania es debat entre la por i l'esperança davant la possibilitat d'una Catalunya independent.

"Tinc por que si Catalunya s'independitza, nosaltres siguem víctimes d'una pressió més gran per part de l'administració aragonesa", ha reconegut Francesc Ricart, del Casal Jaume I de Fraga, a la Franja de Ponent, que ha criticat que "des del Principat no s'ha mirat prou els territoris perifèrics".

La por de Ricart és la mateixa que la de Ferran Suay, d'Acció Cultural del País Valencià. "Hi ha gent que és partidària, però que també té por que l'espanyolisme es faci encara més salvatge, que ens maltractin i ens espoliïn encara més", ha explicat, i ha demanat la "cooficialitat" del castellà en una Catalunya independent.

Tot i les pors, també hi ha molta esperança dipositada en el procés català. En aquest sentit, Suay ha apuntat que sectors tradicionalment contraris a la independència de Catalunya comencen a veure amb millors ulls aquesta possibilitat. Un d'aquests sectors és, per exemple, el dels empresaris que "lluny de pensar en boicots" i altres mesures de pressió reconeixen en Catalunya "un client prioritari" que cal conservar.

També a les Illes Balears veuen positivament el procés català. Així, Maria Antònia Font ha assegurat que Catalunya ha de marcar "el camí a seguir" a les illes. Amb tot, Font ha reconegut que el procés que viu Catalunya "és fruit de la feina de molts anys" i que a les Illes Balears "encara queda molta feina a fer".

Per la seva banda, Joan Becat, ha assegurat que una Catalunya independent podria trobar un aliat en França a l'hora d'aconseguir afinitats per ser reconeguda com a estat. En aquest sentit, Becat ha recordat que França té molts interessos econòmics a Catalunya i que un hipotètic estat independent "a tocar de la frontera" encara faria més intensa aquesta relació. És per això que s'ha mostrat convençut que a la llarga, França, que és un dels membres amb més pes a la UE, podria jugar un paper molt important i fer de contrapès a l'oposició de l'estat espanyol.

Tots han coincidit en afirmar que si el procés sobiranista culminés amb èxit, demanarien que el nou estat "els tingués més en compte" i la possibilitat d'obtenir la ciutadania catalana. Així com també, la Catalunya independent hauria de tenir en compte la resta de la nació.



Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid