Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Generar riquesa o repartir-la?
27/08/2014 Hemeroteca
El sistema democràtic liberal pivota sovint sobre l'eix dreta i esquerra. Arreu del món hi ha ritmes històrics concrets i contradiccions de tot tipus, però una de les causes principals de la polarització ideològica i social és la capacitat per generar i riquesa i repartir-la.
Tradicionalment les forces conservadores s'han preocupat principalment de generar riquesa i de fixar les condicions per a què el PIB creixi. A escala local i global, la dreta econòmica i política reivindica canvis i reformes a fi i efecte d'impulsar el creixement econòmic i la generació de riquesa. L'FMI i l'OSCDE, el BCE, les Cambres de Comerç i les patronals i evidentment els partits polítics de dretes: CDU, PP, CiU..., procuren generar riquesa.
I tradicionalment, l'esquerra s'ha preocupat més de la repartició de la riquesa generada. A través de reformes fiscals i de serveis socials, les esquerres han intentat que la riquesa generada arribi a les classes populars i no quedi retinguda en les capes altes de la societat. Tanmateix, tothom sap que la socialdemocràcia ja fa anys que va abraçar els postulats neoliberals i s'ha arrenglerat al cantó de les forces neoliberals donant suport a les seves reformes laborals, fiscals i de límit de dèficit públic amb l'excusa de controlar la inflació.
Actualment s'està generant més riquesa que mai però també s'està repartint més malament que mai. Més enllà de les diferències nord-sud, al nord hi ha cada cop més desigualtats i a Catalunya concretament s'està produint una progressiva polarització social. La riquesa generada pel turisme, el comerç i la indústria s'està concentrant en poques mans i els costos ambientals i socials de les activitats econòmiques no s'estan corregint, al contrari, les classes populars cada cop tenen unes economies més escanyades.
Amb aquest panorama és evident que cal reivindicar més mecanismes per a repartir la riquesa generada, una riquesa generada amb l'esforç de tothom, no només dels empresaris i els propietaris del capital. Els propers anys seran clau a Europa i al món per redefinir nous mecanismes més equitatius, justos i ecològicament sostenibles a l'hora de generar i repartir riquesa.
Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid