Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Participació ciutadana
La FAVB demana un reglament de participació a l'alçada de les demandes democràtiques
31/07/2014 Drets i Llibertats
En roda de premsa celebrada ahir, la Federació d'Associacions de Veïns (FAVB) es va mostrar molt crítica amb el projecte de nou Reglament de Participació Ciutadana que voldria aprovar l'Ajuntament abans que acabi la legislatura. La FAVB  va dir “profundament decebuda” per la resposta del consistori a les al·legacions presentades per la Favb, àmpliament coincidents amb les preocupacions expressades per col·lectius tan representatius de la societat civil organitzada com el CJB i el CAB.

Tambñe va criticar el procés seguit (les entitats cridades a ser protagonistes destacades de la participació ciutadana han estat convidades a última hora i de forma limitada a donar el seu parer) així com el resultat final, considerant que la proposta municipal està “a anys llum” dels reptes que tenen al davant les institucions en un context en què la ciutadania demana canvis radicals per a la millora de la democràcia.

L'entitat veïnal va proposar el replantejament de tot el procés i subratlla els temes bàsics que considera irrenunciables per entrar a fons en el debat. Entre ells, l'elecció directa del consells de districte (una reivindicació històrica del moviment veïnal), la transparència en les agendes dels representants polítics o la millora efectiva dels mecanismes de participació. Per exemple, que els consells sectorials puguin debatre i incidir sobre pressupostos concrets, que les consultes puguin ser convocades a iniciativa ciutadana sense el bloqueig que suposa l'acord preceptiu dels 2/3 dels plenaris, que les ILP comportin un debat real amb ponències defensades davant del mateix consistori, fer més operatius els consells de barri i les audiències ciutadanes permetent que les seves propostes pervinguin als plenaris de districte... o reconèixer processos participatius endegats per la pròpia ciutadania, com ha estat el cas de "Fem Rambla" -processos que un organisme igualment a potenciar, com ara el Consell de Ciutat, podria perfectament validar-.

La federació va remarcar que vivim un moment històric on els moviments socials compten en les seves files amb la generació “més preparada de la democràcia” i que la capacitat de fer propostes ja no es patrimoni exclusiu del poder institucional. Els mecanismes existents estan obsolets i la ciutadania ja no es conforma amb un “rentat de cara” de reglaments. I creu que allò més sensat és tornar a posar sobre la taula el debat, des de l'inici i amb un procés real de participació. Si s'escau, amb l'Ajuntament que surti de les properes eleccions municipals.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid