Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Alliberament nacional
Carme Salvador i Guillem Agulló sobre el Dret a Decidir
10/04/2014 Drets i Llibertats

Des de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià s'ha posat en marxa un xicotet qüestionari on pregunten per l'opinió que tenen sobre el Dret a Decidir a diferents persones destacades dins l'espectre polític valencià.

Podeu llegir les respostes de Marina Albiol, primera candidata del País Valencià al Parlament Europeu per EUPV, d’Elo Chamorro, primera candidata del País Valencià al Parlament Europeu per ERPV i de Carme Salvador i Guillem Agulló de la Plataforma pel Dret a Decidir.

A continuació trobareu les respotes per ordre alfabètic pel que fa als cognoms:

 

Respostes de Marina Albiol

Que significa per a tu, el Dret a Decidir?

Es tracta, en poques paraules, del dret d'un poble a decidir què relació vol mantenir amb els altres pobles del seu entorn. Això pot incloure diverses opcions; però en el fons del que estem parlant és del dret a l'autodeterminació, és a dir el dret a optar tant per la unitat com per la independència i, en el cas d'optar per la unitat, decidir també les bases d'aquesta unitat, per exemple un Estat Federal. És fàcil d'entendre si ho comparem amb un matrimoni i el dret al divorci.

La unitat només és bona si és voluntària, ningú pot romandre lligat a algú al marge de, o violentant, la seua voluntat. També com en el matrimoni no pot unir-se “fins que la mort ens separi”, sinó mentre tots dos estiguen d'acord a mantenir-se units. Com en un cas de divorci, una persona assenyada demanarà opinions i valorarà els consells d'amics i familiars però la decisió és unilateral, no es decideix al pati de veïns. Comptat i debatut, el dret a decidir ha d'implicar totes les opcions, i encara que jo defense com a millor opció un Estat federal basat en la unitat en peus d'igualtat, ha d'incloure, per ser tal el dret a decidir, l'opció de la independència.

El País Valencià te Dret a Decidir?

Per descomptat que el País Valencià té dret a decidir, en la mesura en què un poble té consciència de tal poble, pot plantejar-se a si mateix, en qualsevol moment quina és la seua destinació. Podria, arribat el cas, si una part significativa de la població ho demandés, exercir aquest dret a decidir. En el cas del nostre País, també hi ha un aspecte que hem de tenir en compte a més de l'opció d'optar per un Estat federal o la hipotètica independència, i és la relació amb aquells altres pobles amb els quals compartim una llengua comuna. És curiós que la constitució del 78 contempli per a Navarra la possibilitat d'unir-se a la Comunitat Autònoma Basca si així ho decideix el poble navarrès, i no ho admeta en el nostre cas respecte a altres terriotris catalanoparlants. Aquesta possibilitat també hem de tenir-la en compte en parlar del dret a decidir del poble valencià.

Com podríem assolir aquest Dret?

A aquesta pregunta només puc donar una resposta dual: d'una banda, com aconseguir el dret, per un altre quin és la fórmula més adequada. Quant al primer només un poble que es posa en peus té opció a decidir sobre el seu futur, i això val per a tots els drets democràtics i socials, no només per al dret a decidir. I, quant al marc jurídic, només és possible en entendre d'IU (i EUPV) a través d'un nou procés constituent. El dret d'autodeterminació no cap en la constitució i el règim del 78 que ha mostrat tenir en l'organització de l'Estat un dels seus punts més febles. Un Estat federal, que és l’opció que nosaltres defensem, només serà el producte de la superació del règim polític actual. La mobilització de la classe treballadora, i l'exigència dels drets dels pobles que composen l'Estat espanyol és l'únic camí per arribar a exercir el dret a decidir, per conquistar un Estat federal on els pobles s'uneixen voluntàriament per caminar cap a una societat socialista.

 

Respostes d'Elo Chamarro

Que significa per a tu, el Dret a Decidir?

És un dret fonamental que tenim totes les persones per poder expressar, manifestar o decidir tot allò que ens afecta i una de les coses sobre les que hem de poder decidir és sobre el nostre futur politic. Davant de la urgència econòmica i social ens cal posar la democràcia en mans dels ciutadans i el dret a decidir és una ferramenta fonamental de la democràcia i a més a més al País Valencià esdevé una necessitat veient a què ens han portat dècades d'espoli fiscal per part de l'Estat espanyol i els anys dels mals governs sucursalistes..

El País Valencià té Dret a Decidir?

Som una comunitat política amb institucions propies i amb un subjecte politic que som els ciutadans i ciutadanes del nostre territori i hem de tindre la sobirania popular per decidir el nostre futur polític. És un dret que tenim malgrat ens el vulguen coartar però cap marc legal ho pot fer ja que es troba emparat per sentències d'alts tribunals internacionals.

Como podríem assolir aquest dret?

Sumant, sumant a tots aquells ciutadans i aquelles ciutadanes del País Valencià que vinguen d'on vinguen o es senten d'on es senten se n'adonen que ser una autonomia d'Espanya ens ha portat a la ruïna econòmica i social i que cal començar a bastir un nou estat on siguem administradors dels nostres propis recursos per ajudar a tots i totes però sobre tot a qui més li cal, un estat en definitiva lliure, més just i igualitari.

 

Resposta de Carme Salvador i Guillem Agulló

Sabent que ens podem equivocar, anem a parlar del Dret a Decidir. També sabem que hi ha altres prioritats, com per exemple el dret a l'habitatge, el dret a la sanitat, al treball, a la igualtat de gènere, a la renda bàsica, a la pensió digna, a acabar amb l'exclusió social i tantes altres coses. Si haguérem tingut la capacitat de decidir per nosaltres mateixos fa 20 o 30 anys, aquestes prioritats no existirien. Perquè la capacitat de decisió de la ciutadania i classe treballadora, ho haguera evitat, clar que sí.

Perquè el Dret a Decidir no és més que la majoria d'edat per a poder interpretar el teu present i el teu futur aprenent del passat, sense hipoteques d'aquells que representen el capitalisme i estan al seu servei.

És clar que la solució l'hem de trobar nosaltres. La defensa dels nostres interessos, pasa per la resolució i el compromís de la ciutadania i la classe treballadora. Ningú ens regalarà res , i no es tracta d'anar a votar cada quatre anys, si volem decidir és per a canviar-ho tot. Les regles del joc les posarem nosaltres, ningú deuria imposar-nos-les. Quan la majoria del Poble pateix les polítiques que ens perjudiquen són il·legítimes i il·legals.

Quan diem que el Dret a Decidir és una qüestió central, és perquè volem la màxima llibertat de les persones, els Pobles i les Nacions.

Qui decideix fer les guerres, quan la majoria de la població està en contra?

Qui decideix que els xiquets passen fam?

Perquè les dones no poden decidir sobre el seu cos? Qui ho ha decidit?

Qui decideix que hi haja pensions de misèria?

Qui decideix que una persona depenent no tinga una vida digna?

Qui decideix que els nostres fills i néts han de pagar un deute que no han provocat?

Qui decideix que els immigrants pobres són il·legals?

Qui decideix què és terrorisme? Perquè hi ha víctimes de primera i unes altres que no existeixen? És que no són víctimes tots els afectats per les polítiques del capital i que pateixen per tot el que hem nomenat?

Per tot açò i més, és pel que hem de DECIDIR.

Carme Salvador i Guillem Agulló. 11 d'Abril 1993-2014

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Alhora i la CUP
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid