Unitat Popular
La Trobada per la Unitat Popular esdevé una àgora dels moviments socials del país

La necessitat de dotar-se d'espais de coordinació de les lluites, la tasca al si de les institucions i el paper dels moviments socials en el procés independentista han centrat bona part dels debats.

30/11/2013 Política

Més d'un miler de persones membres de diverses iniciatives polítiques, culturals, sindicals, veïnals, etc, han participat durant tot el dia en el debats plantejats per la Trobada per la Unitat Popular (TUP) a l'institut La Llauna de Badalona.

Totes les aules de l'institut s'han convertit en assemblees on un miler de persones han abordat temàtiques com territori, joventut, solidaritat internacional, llengua, cultura, antipatriarcal, drets col·lectius i drets socials. A la tarda tres grans assemblees han abordat els següents debats: Elaborar un full de ruta per a la independència compartit per moviments socials, entitats i organitzacions amb voluntat transformadora i rupturista; Definir les bases del nou model de societat que volem, quines estructures i quin model social, econòmic i cultural voldríem que fossin discutides en la creació d'un nou estat; En aquest procés de transformació social radical pel que optem ens cal analitzar com s’articulen les lluites, el contrapoder i la lluita institucional.

La trobada ha estat organitzada a partir d'una crida fet per diverses personalitats i representants de diversos moviments socials i sindicals, com Benet Salellas, Eva Fernández, Sergi Saladié, Gabriela Serra, Xavi Sarrià, Julià de Jòdar, Marta Serra, Ricard Vilaregut, Gerardo Pisarello i Jordi Martí Font.

La necessitat de dotar-se d'espais per coordinar les diverses lluiten que estan duent ha terme els moviments socials, el paper que haurien de jugar aquestes lluites dins de les institucions com els ajuntaments o els parlaments i el paper dels moviments socials en el procés independentista han centrat bona part dels debats.

En tots els debats grups de relators han anat recollint les impressions, les propostes i dubtes que anaven sortint. En els propers dies tot aquest material serà publicat a la web.

Durant tot el dia els debats han estat emesos en directa a través d'streaming. En aquesta emissió en viu que han seguit més de 3.300 persones s'han pogut escoltar en viu els debats que s'estaven duent a terme i s'han realitzat diverses entrevistes entre els participants.

La jornada també ha tingut un fort seguiment a través de les xarxes socials. L'etiqueta #TUP30N ha estat tendència a Barcelona durant tot el dia a la xarxa social Twitter.

Entre els participants de la trobada hi ha hagut un nombrós grup de regidors de la CUP, de les Candidatures Alternatives del Vallès o el tres diputats de la CUP-AE David Fernàndez, Quim Arrufat i Isabel Vallet i el sindicalista andalús Diego Cañamero.

La jornada ha finalitzat en una gran assemblea on s'han posat en comú els debats fets tot el dia i s'ha fixat la necessitat de repetir de forma periòdica aquest espai de la trobada.