Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Islàndia
«Estem sortint de la crisi perquè som amos del nostre propi destí»

Islàndia ha suspès indefinidament les converses per adherir-se a la UE

20/09/2013 Internacional

Islàndia ha suspès indefinidament les converses d'accés a la Unió Europea. Ho va anunciar aquest dijous el ministre d'Afers Estrangers islandès, Gunnar Bragi Sveinsson, segons informa el portal IceNews. Bragi Sveinsson va afirmar que la decisió es produïa en compliment a la promesa realitzada durant la campanya electoral d'aquest any.

La coalició governamental, al govern des de l'abril, va accedir al poder amb la promesa d'abandonar les negociacions per convertir Islàndia en un futur estat de la UE. Dijous Bragi Sveinsson va informar el Parlament que els grups destinats a les negociacions s'havien dissolt i va assegurar que no se celebraran més cimeres sobre aquest tema. El procés, per tant, ha quedat estroncat i no es reprendrà.

L'opinió pública islandesa ha estat tradicionalment contrària a la Unió Europea per qüestions com, per exemple, les quotes de la pesca. A més, Brussel·les ha estat incapaç de respondre favorablement a les demandes de Reykjavik arribant fins i tot a amenaçar-la amb sancions comercials per no abaixar la quota.

"Som amos del nostre propi destí"

Islàndia vol tenir el seu propi control sobre aquestes qüestions i per això rebutja també vincular-se a la UE, segons el primer ministre inslandès, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

"Tot el que ens està ajudant a sortir de la crisi té a veure amb el fet de ser amos del nostre propi destí, ser capaços de prendre decisions basant-se en el que és millor pel teu país i tenir el nivell d'independència que et permeti prendre aquestes decisions", assenyala en una entrevista a Sky.com.

"Tenir el control ha estat fonamental per sortir de la crisi"

El primer ministre té clar que ser sobirans és clau: "Si fóssim membres de la UE no ens preguntarien res, només ens dirien què hem de fer. Hem comprovat que tenir el control ha estat fonamental per sortir de la crisi. I també veiem els problemes que té l'eurozona. Per tant la UE no ens atrau".

En aquest sentit, afirma que Islàndia ha demostrat als fanàtics de la UE que "és completament fals que fora de la UE passin coses terribles". "En els últims anys de crisi econòmica hem constatat que un país se'n pot sortir fora de la UE i en canvi pot patir seriosos problemes dins".

"La UE ens ha deixat molt clar que no podem adherir-nos sense adoptar l'euro"

Gunnlaugsson assegura que fora de la UE els ha anat "força bé" ja que tenen flexibilitat per prendre les decisions que més convenen al país i a la seva gent i no a la Unió. Així per exemple, l'atur ha baixat al 4,5%, els ciutadans han incrementat la seva confiança en els productes interiors, les exportacions estan anant molt bé -"ens han ajudat a reflotar"- i el turisme està creixent exponencialment.

Preguntat sobre per què Islàndia no ha optat pel model anglès o suís, de ser membres de la UE però no de l'eurozona, Gunnlaugsson ha revelat que "la UE ens ha deixat molt clar que un nou país no es pot adherir sense adoptar l'euro". 

Valora
Vídeos
Iceland PM: EU 'Not Appealing'
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid