Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Incendis forestals
Un altre juliol negre pels boscos dels Països Catalans

Pel que fa a l'incendi forestal de la serra de Tramuntana, s’està parlant d’una presumpta negligència a l’hora de cremar rostolls com a motiu principal de l’incendi. Però no se’n parla de la prevenció d’aquests ni dels mitjans per aturar-los.

04/08/2013 Territori

Mentre el Principat ha viscut fins ara la millor campanya d'incendis dels últims cinc anys, amb només 146 hectàrees cremades, principalment pels incendis de Vallirana, la setmana passada, i altres focs menors. A les Illes i el Pais Valencià s'han cremat més de tres mil hectàrees de superfície forestals, un total 2.335 hectàrees en el termes municipals d'Andratx, Estellencs y Calvià (serra de Tramontana) a l'illa de Mallorca i 639 en Aiora a la Vall de Cofrents.

Cal recordar que al juliol de l'any passat a la Jonquera (Alt Empordà) es van cremar gairebé 13.000 mil hectàrees, a Cortes de Pallars a la Vall d'Aiora, 29.000, a Andilla (Serrans), unes 20.000 i a Concentània al Comtat, un miler.

La Serra de Tramuntana torna a cremar després de les retallades a l’IBANAT i Espais Natura Balear

La Trapa torna a estar cremada, ara fa 19 anys de l’incendi de 1994. Més de 1.600 hectàrees de la Serra de Tramuntana estan calcinades. L’incendi, el pitjor en 14 anys a les illes segons alguns mitjans. Cal remarcar que es van haver   de reclamar efectius de la península per apagar-lo.

S’està parlant d’una presumpta negligència a l’hora de cremar rostolls com a motiu principal de l’incendi. Però no se’n parla de la prevenció d’aquests ni dels mitjans per  aturar-los. I precisament, aquests recursos han estat retallats els darrers mesos. A continuació en fem un recull, a partir de Contrainfo.cat.

Cal recordar que el govern valencià va retallar en 15 milions el fons destinat a la lluita contra els incendis l'any passat. La qual cosa va generar també dures crítiques pels incendis de Cortes de Pallars i Andilla.

Més de 30 acomiadaments els darrers mesos…

Des del novembre de l’any passat es vénen denunciant les retallades i acomiadaments a l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) i a Espais de Natura Balear. Iniciaren la campanya “Prou retallades als espais naturals” i després de nombroses mobilitzacions, no aconseguiren aturar les retallades: entre ambdues empreses públiques s’acomiadaren 30 persones i IBANAT absorbí Espais de Natura Balear.

No obstant això, el passat 6 de juny, Biel Company, conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, declarava que enguany “es manté el dispositiu d’extinció de l’any passat amb el mateix nombre de personal i de mitjans terrestres i aeris”. Malgrat tot, el Comité d’Empresa d’IBANAT, va emetre un comunicat desmentit les paraules de Company i denunciava una minva de personal i logística en la campanya d’incendis d’enguany.

… i el doble de directius a l’IBANAT

A més, segons va denunciar Comitè d’Empresa, aquest mes de juliol s’ha duplicat el nombre de directius d’IBANAT: s’ha passat d’haver-hi 2 a tenir-ne 4. Segons càlculs amb el conveni vigent, aquests càrrecs directius suposaran unes despeses addicionals de 100.000€. Unes contractacions insultants després d’haver acomiadat a més de 30 persones mesos abans.

Negligència de qui?

José Ramón Bauzá declarava que “la imprudencia de una persona ha originado que hoy el patrimonio de todos se esté quemando”. Nosaltres ens demanam: la imprudència és sols de la persona que cremava rostolls? O també ha estat imprudent un govern que ha retallat els recursos que es dediquen a la prevenció i extinció d’incendis?

 

 

Valora
Vídeos
Un bomber denuncia a canal 9 la falta de prevenció en incendis al País Valencià
ncendio en Andratx -Sa Coma Calenta-26.07.2013
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid