Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El valencianisme republicà (1837-1977)

Per Agustí Barrera i Puigví, historiador i membre de la CUP a Arenys de Munt

23/06/2013 Memòria històrica

El text que ressenyem és un opuscle  de 15cm x 15cm, de 18 pàgines, que combina 14 il·lustracions amb el mateix nombre de textos. Alguns dels títols són: Premsa  satírica  i sainets (1859-1900). El primer valencianisme polític (1990- 1918). Les Normes de Castelló (1932). La primavera cultural (1931-1936). La Conselleria de Cultura del Consell Provincial de València (1937-1939). Lexplosió Fusteriana ( 1962-1977).

L’opuscle, és el recull de l’exposició itinerant que s’acaba d’inaugurar a l’Octubre, Centre de Cultura Contemporània de València, i que en els propers mesos visitarà diverses poblacions del País Valencià.

 La mostra està formada per dinou expositors, on s’explica el procés de recuperació lingüística i cultural del País Valencià, des del segle XIX, fins al Fusterianisme, fent èmfasi en la dècada republicana. Per a veure els continguts sencers de l’exposició (en format pdf), es pot enllaçar al web: www.irla. cat/ expovalencianisme. Complementant l’exposició s’ha posat en marxa un altre lloc web: www.memoriavalencianista.cat, una hiperenciclòpèdia històrica del valencianisme, amb  203 biografies i 4 publicacions digitalitzades.

L’opuscle és editat per la Fundació Josep Irla, amb l’assessorament històric i la documentació de Josep Vall, Antoni Furió, Pau Viciano  i Arnau Albert.

 Massa sovint la nostra dinàmica política, immersa en la lluita contínua amb el govern de l’Estat, ens fa oblidar  la problemàtica dels germans del sud i el projecte polític compartit dels Països Catalans, on ens hem de retrobar valencians, illencs i catalans.

Atesa la situació actual del País Valencià, podem pensar en una reedició de la Batalla de València del període de la Transició? Aquell procés impulsat pels aparells de l’Estat i la dreta valenciana, en què consideraren la baula més feble dels PPCC el País Valencià, i per tant, objecte directe de les seves maniobres assimilacionistes. Del 1975 al 1980, al País Valencià es compraren les voluntats dels valencianistes que estaven en venda, i es distribuïren bombes als intel·lectuals catalanistes, suposadament al servei de l’imperialisme i l’or català,  com Joan Fuster ( 1922-1992), Manuel Sanchis Guarner ( 1911-1981), Els directors  visibles de l’operació política, foren Abril Martorell, Emilio Atard i Manuel Broseta.

Ara, però, en un context de crisi i desprestigi de l’Estat  no és tan senzill que aconsegueixin d’imposar les seves mentides i la seva política espanyolitzadora. Hem de reivindicar la història compartida amb el País Valencià, i la necessitat de compartir esforços en la consecució de l’objectiu compartit dels PPCC.

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid