Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Correllengua
Homenatge a Xirinacs a Badalona en el marc del Correllengua
16/10/2012 Llengua

Ahir a la tarda, prop d'una quarantena de persones és van reunir a la seu de l'Associació "LA MUSARA" de Badalona per retre homenatge a Lluís Mª Xirinacs, dins dels actes del Corre-llengua badaloní d'enguany. [Reportatge fotogràfic]

Felipe Reyes, membre de "La Musara", encetà l'acte, donant la benvinguda als assistents i explicant la tasca que desenvolupen des d'aquesta associació amb els veïns nouvinguts i l'ideari de l'entitat.

Cristian Cortes, membre del Casal Carme Claramunt i de l'ANC-BDNxIND, va introduir l'acte explicant el programa preparat des de la Comissió del Corre-llengua de Badalona. En aquesta edició s'ha volgut plantejar el Correllengua com un paraigües d'activitats de diferents entitats compromeses amb la cultura i nació catalanes i duts a terme a diferents barris de la ciutat amb alta densitat de migració. L'acte central tindrà lloc el proper dissabte 20 d'octubre a la Plaça Antonio Machado de Badalona. A més a més, Cortes reflexionava sobre la necessitat de constituir la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL) a la nostra Ciutat i la importància de no oblidar la figura de L.M. Xirinacs en un context social, econòmic i repressiu com l'actual, en que la seva trajectòria esdevé una referència política però també humana.

Núria Roig, voluntària de la Fundació Randa (creada pel propi Xirinacs), prenia seguidament la paraula, per tal de glosar la vida i obra de l'insigne prevere català, destacant la tasca del prohom català, la validesa de les seues premisses i la manca de reconeixement institucional envers la seua figura. A més es va parar molta atenció en la seva filosofia, en les seves propostes polítiques i en el seu llegat a favor de la no-violència activa i la denúncia de les injustícies. També es va ressaltar la seva aposta per una Catalunya i Països Catalans independents basats en un sistema democràtic de base i assembleari, construïts a través d'una democràcia activa, directe i participativa.


Roig va tindre paraules de suport i recolzament amb Joan Carles Isal (membre de la CUP-BADALONA) detingut incomprensiblement/intolerablement en la matinada del mateix dissabte, en el transcurs de l'acte contra la hispanitat d'ARRAN-Badalona al Casal Antoni Sala i Pont (CASIP), pels antiavalots del govern municipal: "la protesta de la societat badalonina enllaça i beu de les tesis de Xirinacs".
 
Després es va fer el passi d'un documental d'uns 30 minuts sobre la vida de L.M. Xirinacs i finalment Roig, explicava "fil per randa" el contingut de la exposició ideada per la CAL, als assistents allí presents. L'acte va acabar amb un col·loqui entre els participants que es van quedar a debatre sobre el testimoni de la seva vida, sobre la seva mort, i sobre el seu testament, en que tots van coincidir a dir que fou un acte de país.

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid