Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Correllengua
Mig miler de persones s'apleguen a l'inici de la 16a edició del Correllengua a Ripoll

El record a Lluís Maria Xirinacs ha estat el nexe d’unió dels actes

30/06/2012 Cultura

Més de cinc-centes persones participen a Ripoll amb el suport de nombroses entitats de la comarca en l'inici del Correllengua 2012 que organitza des de fa 16 anys la Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL).

Com cada any, el Correllengua reivindica, a través d’una proposta lúdica i festiva, l’ús social de la llengua catalana i fomenta la riquesa de la seva cultura popular. El Correllengua és la iniciativa que coordina més associacions dels Països Catalans a l’entorn d’aquest objectiu i esdevé un potent instrument de cohesió social, convidant a tots aquells que encara no coneixen la seva realitat lingüística i cultural, a participar-hi activament.

Actes d'homenatge a Lluís Maria Xirinacs

Enguany, la capital del Ripollès ha estat l’escollida per donar el tret de sortida al Correllengua 2012 per la seva forta vinculació amb la figura de Lluís Maria Xirinacs, el filòsof i pensador que ens va deixar ara farà cinc anys i que sempre es va significar per la seva estima i compromís envers el país, la llengua i la seva gent .

Per aquest motiu, bona part dels actes s’han centrat en homenatjar-lo, essent especialment emotiu l’acte celebrat al migdia al pla de Can Pegot (Ogassa), a l’entorn del monòlit que el recorda i que ha estat el marc perfecte per a l’encesa de la Flama del Correllengua 2012, símbol de la voluntat de pervivència de la nostra llengua. Ja per la tarda, han tingut lloc els actes més festius amb una multitudinària Cercavila pels carrers i places de Ripoll i que ha comptat amb la participació dels Diables, els Grallers i els Gegants de Ripoll, i els Grallers d’Ogassa, Campdevànol i Ribes.

Tot seguit, la plaça de la Lira ha acollit la resta d’activitats amb especial atenció per als més menuts que ha elaborat un mural en record a Xirinacs i han gaudit amb el trencaclosques dels Països Catalans. La benvinguda de Miquel Casas, de la Coordinadora del Correllengua de Ripoll i Jordi Munell, alcalde de Ripoll, ha donat pas l’actuació de l’Esbart Dansaire Eudald Coma de Ribes de Freser i el grup de música tradicional Els Randallaires.

A mitja tarda, s’han esdevingut els actes més reivindicatius amb la lectura del Manifest del Correllengua 2012, elaborat enguany per l’escriptor Màrius Serra, i que ha estat llegit per Jordi Mascarella, i el parlament de l’escriptora Isabel-Clara Simó que ha glossat la figura de Xirinacs i la importància del Correllengua.

En acabat, l’emotiu espectacle poeticomusical “Amb tu” de Jaume Calatayud i Vicente Monera ha repassat la vida i obra de Xirinacs, tot combinat amb poemes musicats de grans autors catalans. Finalment, Pep Ribas, president de la CAL, ha dirigit unes breus paraules de cloenda, tot exhortant als assistents a celebrar i a militar en la catalanitat sense complexes.

A la nit, el concert jove reivindicatiu del català a l’escola, amb la participació de No em fotis i diversos punxadiscos, ha clos els actes.

Actes fins el 10 de novembre

Amb l’inici a Ripoll s’enceta la temporada del Correllengua 2012 que s’allargarà fins al proper 10 de novembre amb la clausura conjunta a Figueres i Perpinyà. Des de la CAL es confia en afermar el moviment i ampliar el seu suport i presència a tot el territori, especialment al Principat i la Catalunya Nord, on hi desenvolupa la seva tasca de coordinació.

 

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid