Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Insubmissió
La campanya #novullpagar col·lapsa els peatges al migdia i a la tarda

Cap al migdia i a les 18h, s'han format llargues caravanes de vehicles a les entrades principals peatges del país. La mobilització de la tarda ha estat la més multitudinària

20/05/2012 Política

Aquest migdia i a la tarda, milers de vehicles han col·lapsat les entrades dels peatges de les autopistes del país. La convocatòria de la tarde, ha generat retencions de diversos kilòmetres. A més a més, les xarxes socials twitter i facebook han bullit amb fotos i missatges relacionats amb la jornada d'avui, #novullpagar ha estat una de les etiquetes més utilitzades avui a nivell mundial.

Migdia

Els que han congregat més conductors insubmisos han estat els de Martorell i de Vilassar de Mar, però també hi ha hagut boicot contra els peatges a Girona Sud, Mollet i Garraf, en els quals s'han registrat "petites retencions i col·lapses, malgrat les ordres de la concessionària Abertis de deixar passar ràpidament a la gent".

A les comarques nord-orientals, una caravana de centenars de vehicles ha col·lapsat durant una hora i mitja la sortida de l'autopista AP-7 a Girona Sud (Gironès). La protesta, que ha començat a les 12.00 hores, ha durat fins a fins a les 13.30 hores, i ha estat secundada per centenars de vehicles que han provocat una llarga cua a tot el ramal de la sortida. Els primers vehicles d'arribar al lloc on ha tingut lloc la protesta han estat els dels partits polítics que recolzen la campanya de boicot als peatges, i que a les comarques de Girona són la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Solidaritat Catalana per la Independència (SI), ICV-EUiA i ERC.

A partir d'aquí, la mobilització ha anat creixent amb manifestants que a peu s'han desplaçat per donar suport a la plataforma i amb els usuaris de l'autopista que s'han trobat amb la protesta i que també han decidit no pagar.

A la sortida del peatge, un grup d'unes 50 persones han ocupat part de la via per cridar "no pagueu", "avui no es paga" o "independència" als vehicles que s'aproximaven fins a la zona de pagament.

A Figueres, la CUP ha participat en la jornada de protesta  amb una caravana de cotxes que han entrat a l'AP-7 a Orriols i n'han sortit sense pagar al peatge. Un cop arribats al peatge, els treballadors d'Abertis han pres les dades dels cotxes i els han deixat passar ràpidament. La CUP va presentar una moció en el passat Ple Municipal del mes de maig de suport a la protesta en què es criticava la discriminació que pateixen els Països Catalans i el paper de les empreses concessionàries.

Al peatge de la Llagosta, una marxa lenta de vehicles per la C-33 ha provat cues -uns dos quilòmetres segons Trànsit-.

A Martorell, mig centenar de vehicles han col·lapsat el peatge. Els representants de la plataforma portaven senyeres i estelades i han corejat lemes com "Espanya ens roba", "que pagui Rajoy" o "No vull pagar".

A Vilassar de Mar (Maresme), hi ha quatre quilòmetres de congestió a la C-32 en direcció Barcelona. 

Al peatge de Mollet del Vallès, s'ha format  una cua dos quilòmetres, on els participants han fet una marxa lenta.

Al túnel de Sóller (Mallorca), la guàrdia civil han tancat el túnel de Sóller de Mallorca, on hi ha l'únic peatge de les Illes i el mes car del país, per tal que no hi poguessin passar més conductors que reclamaven passar-hi gratuïtament, en el marc del moviment #novullpagar. Al Twitter,  la plataforma Mallorca Lliure de Peatges, ha comentat que la jornada d'avui  ha estat un èxit de convocatòria, amb "centenars" de cotxes implicats.

També al País Valencià la diputada d'EU Marina Albiol i la regidora de Castelló Carmen Carreras (foto) han estat avui presents a la convocatòria #novullpagar per mostrar la seua repulsa al pagament de peatge a l'AP7 i, en arribar fins al peatge de Sagunt, s'han negat a pagar.

Tarda

L'onada de mobilitzacions de les 18h encara ha estat més multitudinària que la de les 12h, segons Plataforma #novullpagar Prou Peatges. Els col·lapses als principals peatges del país han estat monumentals provocant retencions de diversos kilòmetres que encara duraven a les 22h.

Retencions de fins a sis quilòmetres a Cabrils (Maresme), a les proximitats del peatge de Vilassar de Mar (Maresme), per vehicles adherits a aquesta campanya. També hi ha hagut concentracions de diverses desenes de vehicles en peatges com els de Martorell (Baix Llobregat), a l'AP-7, i s'han generat retencions a la Roca del Vallès (Vallès Oriental).

La plataforma fa una valoració molt positiva de jornada i demana com han de ser les properes mobilitzacions

La Plataforma #novullpagar Prou Peatges valora de manera molt positiva la jornada d'avui i demana al Govern de la Generalitat, que deixi de fer de cobrador del frac d'Abertis i no persegueixi ni amenaci als ciutadans que diuen #novullpagar. A més a més, reclama  a Abertis que deixi d'enganyar als ciutadans amb les xifres i accepti que el Poble de Catalunya vol que desmantellin els seus peatges de les autopistes.

Desmenteix així les xifres que dóna l'empresa, ja que en el comunicat oficial del dia 1 de maig Abertis va xifrar en 2.500 els participants en el 1r #novullpagar popular i en el comunicat d'avui reconeix 3000 participants, però diu que la participació cau un 45% quan, amb les seves pròpies xifres aquesta puja un 20%, segons la Plataforma.

D'altra banda, demana als partits polítics del Parlament de Catalunya els demana que donin suport la Llei de supressió de peatges presentada per Solidaritat Catalana per la Independència.

Als ciutadans, la plataforma els hi demana que continuïn dient #novullpagar cada dia i a cada peatge fins que acabi aquest abús.

En aquest sentit la Plataforma #novullpagar Proupeatges ha obert una enquesta popular via facebook per demanar a la ciutadania quines han de ser les properes mobilitzacions. El títol de la consulta és: Referèndum popular per decidir les properes mobilitzacions #novullpagar. Les opcions de resposta:

  • Hem de convocar una gran manifestació per aturar les multes il·legals,  al carrer, perquè hi pugui participar tothom.
  • Hem continuar la mobilització només a les autopistes i convocar el 3r #novullpagarpopular durant el mes de juny.
  • Hem de fer les dues coses: convocar una gran manifestació i el 3r #novullpagarpopular durant el mes de juny.
  • No cal organitzar cap més #novullpagarpopular, hem de continuar fent el #novullpagar individualment.

 

Ressò a Le Monde i la televisió pública francesa France 3

El diari de referència francès Le Monde es fa avui ressò de la campanya #novullpagar. En un article titulat 'La Catalogne en rogne contre les péages' ('Catalunya es queixa dels peatges'), el rotatiu parisenc explica les accions d'insubmissió als peatges que han tingut lloc aquestes darreres setmanes al país i recull el malestar dels catalans per aquest greuge històric.

Le Monde explica com el vídeo de Josep Casadellà, instigador del #novullpagar, ha desfermat a la xarxa una campanya de protesta contra els peatges i destaca que el vídeo ha estat vist més de dues-centes mil vegades.

El diari també informa que el primer de maig, 2.500 conductors 'enfadats' van envair una dotzena de peatges catalans i que malgrat que el govern català ha amenaçat els insubmisos amb multes de cent euros, 'els conductors, desacomplexats, han decidit participar el 20 de maig en una nova rebel·lió a l'autopista', segons informa Vilaweb.

La televisió pública francesa France 3 també s'ha fet ressò de la campanya d'insubmissió als peatges iniciada per la Plataforma Prou Peatges en els seus informatius del Llenguadoc-Rosselló on ha enregistrat Santi Niell, coordinador regional de Solidaritat a les comarques gironines i membre de la Plataforma Prou Peatges fent un #novullpagar al peatge d'Orriols de l'AP-7.

Niell ha denunciat que "la Generalitat i el govern de CiU continuen allargant les concessions de les autopistes a Abertis perquè, ves per on, el consell d'administració d'aquesta empresa està farcit d'excàrrecs de la Generalitat o sigui d'excàrrecs de Convergència.

L'independentista, durant l'entrevista, també ha considerat que "aquest sinònim entre govern i Abertis fa que durant 45 anys no s'hagin acabat els peatges i es vagin buscant excuses per allargar la concessió".

Valora
Vídeos
20M #NO VULL PAGAR - ON THE ROAD AGAIN
novullpagar 20 de maig.
CUP | Milers de persones participen en el #novullpagar del 20 de maig
Centenars de vehicles participen al segon #novullpagar a Girona Sud *AraGirona.cat*
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid