enllaçats per la llengua
Els professors criden a la resistència 'activa i pacífica'

Ahir, al monestir de Cura, s'hi reuniren més de tres-centes persones convocades pel sindicat STEI-i i l'Assemblea d'ensenyants en català

02/04/2012 Llengua
Ahir, a la muntanya màgica de Randa, concretament al monestir de Cura, s'hi reuniren més de tres-centes persones convocades pel sindicat STEI-i i l'Assemblea de mestres i professors en català en un acte senzill, però ben emotiu. Maria Antònia Font, secretària d'Ensenyament Públic de l'STEI-i, va fer una crida "a la resistència activa i pacífica" en defensa de la nostra llengua, segons informa el Diari de Balears.

Hi foren presents Miquel Albero, coordinador de la campanya "Enllaçats pel català"; Gabriel Bibiloni, professor del departament de Filologia Catalana de la UIB;la diputada del PSM Maria Lluïsa Mascaró i el president d'Esquerra-Mallorca, Joan Lladó.

El pare Francesc Batle, responsable del monestir de Cura, donà la benvinguda als assistents i recordà que Ramon Llull rebé al santuari "la il·luminació" per escriure la seva obra i fer-ho en català. Insistí, així mateix, en la importància de "refermar la nostra identitat com a poble".

Ramon Llull a Cura

Maria Antònia Font, de l'STE-i, llegí el manifest, en el qual començà rememorant que Ramon Llull, pare de la llengua catalana, va fer llargues estades a Cura. Explicà que la cimera d'ahir era per donar suport a la vaga de fam impulsada per Jubilats per Mallorca, per penjar simbòlicament els llaços que la Conselleria ha fet llevar dels diferents centres educatius i també per "expressar l'agraïment als claustres, als consells escolars i als directors i directores d'escoles i instituts que tenen el coratge de posar el llaç i mantenir-lo...". Continuà dient que "el llaç quadribarrat simbolitza el compromís de les diferents comunitats educatives amb la defensa de la llengua catalana".

El manifest va finalitzar amb una crida a la societat civil demanant a tothom "implicació, compromís, militància activa... la reafirmació del que som i volem continuar sent". Va explicar que era l'hora que la ciutadania "faci pinya i que se sumi a la defensa d'uns drets justs i legítims a favor de la llengua i la cultura pròpies de les Illes".

Magdalena González, membre de l'Assemblea de mestres i professors en català, llegí tot seguit les accions proposades a favor de la llengua pròpia. Reiterà la petició feta dies enrere per Jaume Mateu en què sol·licitava als diputats que votassin en consciència la modificació de la Llei de la funció pública. Proposà la realització de dejunis de cap de setmana al santuari de Cura com actes simbòlics de suport a Jubilats de Mallorca. Assegurà, a més a més, que un dels grans objectius és aconseguir que la campanya "Enllaçats pel català" traspassi el món educatiu i que la societat civil "enllaci" els seus balcons i façanes.

"No ens fareu callar"

Un dels moments més emotius arribà quan els germans Martorell entonaren la cançó No ens fareu callar, de l'enyorat Toni Roig.

Maties Oliver, president de Jubilats per Mallorca, recordà que tenen ja un nou voluntari preparat i expressà el seu desig que no sigui necessari perquè el Govern retiri la modificació de la Llei de la funció pública. El pare Joan Francesc March, del monestir de la Real, tingué una sentida intervenció en recitar el poema L'arpa de Costa i Llobera.

Tomeu Amengual, que avui compleix el setè dia en vaga de fam, va voler ser present en l'esdeveniment. Cecili Buele fou l'encarregat de llegir unes paraules que poc abans li havia entregat Amengual. "Ens hi jugam el nostre futur... Gràcies pel vostre suport", digué. L'acte finalitzà amb una "meditació per la llengua en grups de 32 persones", els dies que sumen Jaume Bonet i Tomeu Amengual en vaga de fam.