Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Escola en català
Un manifest llibertari reivindica el català com a llengua vehicular als Països Catalans


04/03/2012 Llengua
Un conjunt de col·lectius i sindicats llibertaris van fer públic un manifest en defensa de la llengua catalana a l'ensenyament, malgrat que que l'actual sistema educatiu públic “encara no ha assolit els principis racionalistes que pedagogs com Ferrer i Guàrdia implementaren ja fa més de cent anys. Sabem que continua sent una eina de transmissió dels valors burgesos.” Aquest manifest es va fer públic el passat mes de novembre, però està recorrent la xarxa com una mostra dels corrents llibertaris en la defensa del català a l'escola.

Els promotors d'aquest manifest de filiació anarquista defensen el model d’immersió lingüística per al català dels darrers anys, malgrat que  hagi quedat “greument amenaçat amb les sentències emeses pel Tribunal Suprem espanyol”. En aquest sentit adverteixen que al País Valencià “es preveu l’aprovació d’un decret que elimina les línies d’ensenyament en català que cal afegir al tancament dels repetidors que portaven el senyal de TV3”. Un perill d'eliminació de la llengua que també amenaça les Balears, tal i com apunten.

Els sotasignants d'aquest manifest rebutgen "els atacs sistemàtics contra el català, així com l’ús que es fa encara del sistema educatiu. A l’actualitat, aquest no només és una eina emprada per garantir la pervivència de la societat de classes, sinó que també s’augura com el garant de la minorització del català entre les noves generacions. És feina de tots i totes frenar aquesta embranzida espanyolitzadora i recuperar el terreny perdut per la classe treballadora com a protagonista del procés d’ensenyament i aprenentatge. Protagonista com a docent, i protagonista com a aprenent. És hora de tornar-li al poble les seues eines de lluita per la seua emancipació i l’educació juga, en aquest sentit, un paper fonamental".

El manifest col·lectiu està signar per sindicats, col·lectius i organitzacions llibertàries d'arreu dels Països Catalans com l'Assemblea Llibertària del Vallès Oriental  (Vallès Oriental), l'Ateneu l'Estació - Albaida (La Vall d'Albaida), l'Ateneu Llibertari "Estel Negre"  (Palma), Catarko - Autònoms El Prat de Llobregat (Baix Llobregat) CGT - Baix Camp - El Priorat  la CGT - Castelló de la Plana (Plana Alta), la CNT-AIT La Costera – La Vall d'Albaida , CNT-AIT - Fraga  (Baix Cinca), CNT-AIT - Olot  (La Garrotxa), el Col·lectiu "A les Trinxeres"  (Terres de Ponent) i el Col·lectiu "Gatinada Negra" (comarques del Nord-est de Catalunya.), el  Col·lectiu "Negres Tempestes"  (Barcelonès) i el Grup "Puig Antich" (Coordinació dels Grups Anarquistes)  - Perpinyà (Roselló).
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid