L'Estat ha inicia l'ofensiva contra els municipis que han apostat per la insubmissió fiscal, és a dir deixar de pagar impostos a l'Agència Tributària espanyola i fer-ho a la catalana.
Aquest mateix dimecres, dos dies després que l'Ajuntament de Girona aprovés una moció de la CUP per avançar cap a la insubmissió, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat que demanarà als inspectors de l'Agència Tributària espanyola que actuïn "d'acord amb la llei" contra qualsevol pràctica d'insubmissió fiscal.
Li ho ha demanat la líder d'UPyD, Rosa Díez, durant el ple del Congrés dels Diputats, on ha exigit a Rajoy que aclareixi les circumstàncies de la visita a Espanya de diversos inspectors comunitaris i li ha preguntat si "pensa fer alguna cosa" per evitar l'exercici d'insubmissió fiscal de Girona, la primera capital de demarcació a aprovar la proposta.
Rajoy ha remarcat que no són els ajuntaments qui paguen impostos, sinó els contribuents. I ha dit: "Si hi ha un contribuent que no paga impostos, l'Agència tributària estatal va allà i aplicant la llei li exigeix que pagui els impostos. I això és el que s'ha de fer, estimular l'agència tributària espanyola perquè la gent compleixi amb les seves obligacions fiscals", ha respost Rajoy en la seva compareixença al Congrés dels Diputats per informar sobre el Consell Europeu dels dies 1 i 2 de març. "Crec que amb això tindré el suport de tots els membres d'aquesta cambra", ha etzibat Rajoy.
El cas és que comencen a ser nombrosos els municipis que han començat a treballar per la insubmissió fiscal, tot i que Girona ha estat la primera gran capital a fer-ho. Es tracta d'una proposta que sorgeix de la CUP, que l'ha anat presentant a diversos municipis i d'altres partits se l'han fet seva. Els primers van ser Berga i Arenys de Munt, i més tard s'hi han afegit Manresa, Manlleu i Ripoll.
Paral·lelament, també des de la societat es va impulsant la insubmissió. Una parella de Siurana va anunciar que deixaria de pagar impostos a Espanya i va engegar la campanya Diem Prou, on s'hi han afegit desenes entitats i d'altres empreses n'han seguit l'estela, com la cervesera Ausesken d'Olost (Lluçanès), que també s'ha declarat insubmisa.