Manipulació espanyolista
Imatges manipulades al reportatge de TeleMadrid
19/12/2011 Comunicació
El repotatge emès la setmana passada per TeleMadrid  "Objetivo:Cataluña, violencia callejera" conté nombroses manipulacions audiovisuals i de contingut, a més d'informació obtinguda a través de l'engany.

El documental altament tendenciós i criminalitzador barreja imatges de protestes i mobilitzacions polítiques de tota mena, entre les quals inclou petits fragments d'aldarulls durant celebracions esportives o l'aparició de grups d'ultradretans que afavoreixen de manera intencionada la confusió.

La manipulació gràfica més greu és l'aparició d'imatges referents a una vaga general a Galícia, en què es pot visionar amb tota claretat una pancarta en gallec en una sucursal d'una caixa gallega.

Gran part de les persones que hi apareixen com a "entesos" en la matèria segueixen un guió alarmista corresponent a les tesis de grups espanyolistes com Ciutadans, UPyD i el PP i els mitjans arrenglerats en aquestes tesis (per exemple El Mundo). Aquests entrevistats cometen errors garrafals que mostren el seu desconeixement del moviment independentista català i una manca absoluta de rigor periodístic: el cas més evident és el moment en què un dels entrevistats afirma que "Terra Lliure i el MDT provenen de Maulets".

Nació Digital va tractar aquest reportatge amb la notícia TeleMadrid: «Catalunya viu sotmesa a la borroka catalana» i destacava que "relacionen amb la CUP a través de la semiòtica de les imatges.  Així mateix el reportatge assegura que "als nens catalans se'ls adoctrina en que Catalunya està perseguida i que és immensa". Un suposat reportatge que deixa Catalunya com un Beirut dels 70 anys".