Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cooperació
Àngel Ros incompleix el "Compromís municipal contra la pobresa"

L'Ajuntament de Lleida va prometre l'1% però destina menys del 0,2% a la Cooperació per al desenvolupament

09/12/2011 Política
L'Ajuntament de Lleida incompleix amb el "Compromís municipal contra la pobresa" que el PSC va signar durant la campanya electoral. De l'1% del pressupost que s'havia promès destinar a la lluita contra la pobresa, finalment només es destinarà el 0,2% a polítiques de solidaritat i cooperació.

Tot i el retard de PSC i PP, tots els partits van signar el passat mes de maig el "Compromís Municipal contra la Pobresa". De manera unànime, tots els caps de llista de les formacions polítiques que van participar a la Taula Rodona 2.0 van signar -PSC i PP fora de termini- el document, que estableix el marc de mínims exigibles en matèria de cooperació per al desenvolupament i solidaritat de cara a la pròxima legislatura.

L’Assemblea de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, integrada per 34 entitats i impulsora de la Taula Rodona, ja va anunciar llavors que faria un seguiment escrupolós del compliment d’aquests compromisos. L'entitat denuncia ara que "tot i que fa només uns mesos es va prometre a la ciutadania que la Paeria assignaria almenys un 1% dels pressupostos públics a la cooperació per al desenvolupament, es passa, sense cap explicació, a un irrisori 0,2%", que són 260.377 euros.

En el document, els grups polítics es comprometien al següent: “Destinarem, com a mínim, l’1% del pressupost municipal a les polítiques de solidaritat i cooperació, reafirmant la moció acordada per unanimitat al Ple Municipal del 26/09/2008 de l’Ajuntament de Lleida”. Aquest compromís fins i tot va ser ratificat posteriorment al mes de juliol i dos mesos després, davant l’Assemblea integrada per totes les entitats de la Coordinadora, Ros deixava entreveure que l'1% era difícil d'aconseguir, però garantia, verbalment, que mai es baixaria del 0,7%.

Decisions unilaterals, sense participació del teixit associatiu


L’Assemblea de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida no només ha denunciat l’incompliment dels compromisos sinó "la nul·la voluntat de diàleg mostrada pel senyor Ros". Així, critica que les entitats hagin hagut de conèixer "aquesta retallada dràstica a través dels mitjans de comunicació, sense cap diàleg ni informació prèvia". "Com és habitual l’equip de govern prescindeix de qualsevol instrument de participació i fins i tot tanca les portes als intents del teixit associatiu de fer bon ús del Consell Mixt de Cooperació de l'Ajuntament de Lleida (CMC)", lamenta. En aquest sentit, afirma que la Coordinadora porta dues setmanes sol·licitant dia i hora per la reunió del CMC, sense rebre resposta encara.

La tasca de moltes ONGD a Lleida, en perill

D'altra banda, la Coordinadora alerta que un cop més l’excusa de la crisi serveix per fer pagar els plats trencats a les persones que són les principals víctimes d’aquesta crisi. Durant els darrers 5 anys de govern de Ros els fons de la Paeria destinats a Cooperació i Solidaritat han caigut un 57%, passant dels 628.037 euros (2007) als 268.377 (2012). 

En aquest sentit, adverteix que "el que mai pot ser acceptable des d’un plantejament de justícia social és que un alcalde decideixi dilapidar la tasca de cooperació i solidaritat que les entitats de Lleida fan aquí i al Sud". Així, anuncia que emprendrà les accions de denúncia que consideri oportunes.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid