L'acord per l'intercanvi de presos realment beneficia els palestins?

La majoria de mitjans s'han fet ressò aquest matí de l'excarceració del pres israelià Gilad Shalit, un alliberament que ha estat possible gràcies a un acord assolit entre Hamàs i el president israelià, Benjamin Netanyahu, i pel qual es fa efectiu l'alliberament de Shalit a canvi de l'excarceració de 1.027 presos palestins.

S'ha prestat molta atenció a l'estat del pres israelià, però quin serà la destinació d'aquests 1.027 palestins? Israel hagués acceptat alliberar un miler de palestins a canvi d'un únic soldat israelià sense saber parador dels presos palestins?

18/10/2011 11:26
A més, cal destacar que Israel s'ha negat a alliberar els palestins més rellevants i que més podrien influir en un procés de resolució del conflicte. La llista de presos alliberats no inclou els noms de més relleu polític, com Ahmad Sadaat, líder del Front Popular per a l'Alliberament de Palestina i que va ser capturat d'una presó sota control internacional a Jericó, i el dirigent més popular de Fatah, Mustafà Bargouthi. Entre els alliberats, n'hi ha que tenen delictes de sang, i altres que van ser empresonats sense cap càrrec, en l'anomenada detenció administrativa.
 
Els presos palestins alliberats, obligats a exiliar-se
 
Pocs mitjans han explicat, però, que alguns palestins alliberats són obligats a exiliar-se. És la lletra petita. Un exili que no compleix amb els drets humans. Dels 477 presos alliberats avui en la primera tongada, 205 no es reuniran amb les seves famílies, sinó que seran deportats o traslladats. Dels presos de Cisjordània, inclosa Jerusalem oriental, 18 seran transferits a la franja de Gaza per un període de tres anys mentre que altres 146 seran reubicats per la força de manera permanent i els altres 41 presos, entre ells una dona, seran deportats fora dels territoris palestins ocupats. A més, només 27 de les 35 dones preses seran alliberades, quan l'acord deia que totes sortirien de la presó. Tot això constitueix una violació del dret internacional.

presospalestinsHo diuen les associacions de suport als presos i pels drets humans Addameer i Al Haq, que han difós un comunicat conjunt per  denunciar que aquesta situació és un "crim de guerra". Així, asseguren que alguns aspectes de l'intercanvi són "fonamentalment contraris a la llei internacional".

La deportació o transferència il·legal vulnera l'article 49 del Quart Conveni de Ginebra, que prohibeix els trasllats forçosos i deportacions de persones i "suposa un dels crims de guerra més greus", alerten. Les proteccions d'aquesta convenció són inviolables, fins i tot quan els presos es mostrin d'acord amb l'exili i encara que Hamàs hagi negociat l'acord.

"Una segona pena de presó" 

Segons la director d'Addameer, Sahar Francis, l'exili representa pels presos "una segona pena de presó".

Per la seva banda, el director d'Al Haq, Shaw Jabarin, ha dit que "les perspectives per a l'alliberament segueixen sent dictades per interessos polítics israelians". De la mateixa manera que la destinació dels 1.027 presoners ha estat intercanviada per l'alliberament d'un únic soldat israelià, "la captura també ha afectat negativament els drets dels innombrables palestins que viuen sota bloqueig israelià a la Franja de Gaza", remarca.

Presos arrestats per ordres militars

D'altra banda, les associacions denuncien que els presos palestins van ser arrestats "en base a ordres militars israelianes que penalitzen qualsevol forma d'oposició a l'ocupació, jutjats per tribunals militars israelians que no s'ajusten a les normes internacionals" i van ser empresonats "en dures condicions de detenció il·legal, fet que recentment han portat els presos a iniciar una vaga de fam indefinida". Per tot plegat, demanen "una resolució justa i permanent" per als presoners polítics. Així, lamenten que "mentre que l'acord d'intercanvi ha de ser motiu de celebració, sobretot per les 1.027 famílies afectades, s'ha vist enfosquida per l'empresonament continuat d'aproximadament 4.347 presos polítics palestins".

Les associacions demanen un alliberament sense condicions "de conformitat amb el dret internacional humanitari".