La central nuclear de Cofrents expedientada per la caiguda d'una barra d'urani

Una setmana després de l'últim incident sofert per la central de Cofrents i de confessar els seus responsables que volen operar la planta durant 34 anys més.
El ple del Consell de Seguretat Nuclear ha decidit obrir un expedient sancionador a la planta elèctrica valenciana per la caiguda d'una barra d'urani el 22 de setembre de l'any passat. L'accident va ser qualificat llavors com un succés de nivell 1 i considerat com una «desviació de les operacions programades sense conseqüències».

22/05/2010 17:56 Territori
Durant el procés de transportar des de la piscina de magatzematge provisional a la qual gairebé s'ha convertit en definitiva, es va desprendre un subelemento dintre de l'aigua. Aquesta barra d'urani ja havia estat utilitzada. No obstant això seguia i segueix desprenent radioactivitat. Els responsables de la central van donar part del fet al CSN i inspectors d'aquest organisme van vigilar la retirada del subelemento.
 
Vuit mesos després d'allò, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha decidit l'obertura del procés sancionador «per l'incompliment de la instrucció de seguretat del CSN sobre modificacions en centrals nuclears». L'organisme estatal, supervisor de totes les instal·lacions nuclears, considera que la central de Cofrents no va avaluar la seguretat «d'un nou tipus d'eina de maneig i inspecció del combustible, durant les operacions d'inspecció del combustible irradiat en la recarrega de 2009».
 
El CSN considera que el fet que no es verifiqués la seguretat del funcionament del nou aparell «està relacionat amb el succés de caiguda d'un subelemento en la piscina de magatzematge». L'aparell al que es refereixen els responsables del Consell de Seguretat és una grua amb la qual es traslladen els elements combustibles de les piscines de magatzematge situades al costat del nucli de la central de Cofrents al dipòsit, també replet d'aigua, des del qual esperaran el seu trasllat definitiu a un magatzem d'elements radioactius.
 
La missió del Consell de Seguretat Nuclear és protegir als treballadors, la població i el medi ambient dels efectes de les radiacions ionizantes, aconseguint que les instal·lacions nuclears i radioactives siguin operades pels titulars de forma segura, i establint les mesures de prevenció enfront d'emergències radiològiques, qualsevol que sigui el seu origen. Per la seva banda, el portaveu de la central de Cofrents, Jesús Cruz, va aclarir que l'expedient «és un fet totalment administratiu» sobre «un procediment tancat», que «no està relacionat amb la seguretat» de la instal·lació.
 
El passat 23 de gener, durant una prova en el sistema de calefacció, ventilació i aire condicionat de l'edifici de combustible, es va produir l'aïllament del sistema d'extracció d'aquest edifici al saltar l'alarma per un senyal d'alta radiació. Va ser un error humà mentre s'executava el procediment de vigilància, però és una de les ressenyes que recull el Consell de Seguretat Nacional.
 
Deu dies abans sí es va detectar una deficiència en el relé d'un generador donés. El generador es va declarar inoperable però es va substituir el relé danyat i va tornar a operar amb normalitat. El succés no va suposar risc algun ni per a les persones ni el medi ambient, va assegurar el CSN. Entre l'última recarrega, que va finalitzar a l'octubre de l'any passat, i l'anterior, que va anar entre abril i maig de 2007, en la central de Cofrents es detectaronun total de 15 incidents, segons el Consell de Seguretat. 
 
L'últim incident va ser la detecció d'un tanc de refrigeració que presentava un nivell més baix de l'establert en les normes d'explotació. 
 
El passat 13 de maig es va produir un nou incident en la central nuclear de Cofrents. Segons consta en la pàgina web del CSN (Consell de Seguretat Nuclear) el dipòsit de control líquid de reserva de la nuclear estava per sota del que les normes de funcionament requereixen. Aquest dipòsit és un tanc d'aigua de refrigeració, la funció de la qual és reposar aigua en el nucli i sistema primari del reactor en cas que aquest tingués una fugida, i asi evitar que es recalentara i acabés esclatant.
 
És un dels principals sistemes de control d'una central nuclear, pel que el seu perfecte funcionament és essencial per a la seguretat Cofrents. Aquest problema adquireix major gravetat ja que es va unir a altres fallades. No se sap durant quant temps el volum d'aigua disponible es va mantenir per sota del que marquen les normes de funcionament, ja que els dos medidores dels quals es disposa, tant el de la sala de control com el manual, han fallat simultàniament i han fet creure que el volum d'aigua era l'adequat. La central no ha parat ni ha disminuït la seva potència, malgrat que encara es desconeixen les causes d'aquests problemes, el que posa de manifest una vegada més que per a l'adreça de la central, propietat d'Iberdrola, és més important maximitzar el benefici econòmic que la seguretat.
 
 
Per saber-ne més: