Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
180 Euros per parlar català

Per Carme Forcadell, membre de la Plataforma pel Dret a Decidir (PDD). Publicat a la secció "es debat" de El demà el 27 de març de 2010.

Us imagineu que posessin una multa a un ciutadà o ciutadana de Catalunya per adreçar-se en castellà a algun representant o funcionari del Govern català? Seria un acte tant escandalós i forassenyat que els mitjans de comunicació espanyols i catalans en parlarien dies i setmanes i,   segurament, els autors d'aquesta barbaritat serien amonestat públicament.

06/04/2010 19:29 Hemeroteca

En canvi, aquesta situació es produeix amb tota normalitat quan es tracta del català i no passa res. El més escandalós del cas és que hauríem de ser nosaltres qui denunciéssim la guàrdia civil per no parlar català, però no només no ho fem, sinó que canviem de llengua i els parlem en espanyol, tal com ells volen. I, per això, quan una persona, com la senyora Monera es manté ferma i exerceix el seu dret d'usar el català, la guàrdia civil que no està acostumada a aquests actes de valentia, acaba interposant una denúncia que no demostra més que la seva impotència per resoldre la situació.

Crec que el favor més gran que podem fer a  la senyora Monera i a nosaltres mateixos, a més d'agrair-li com a catalans i catalanes que defensi la nostra llengua davant del menyspreu demostrat pels representants del Govern espanyol, és fer que això no torni a passar mai més en cap  aeroport ni en cap altre indret del nostre país. I l'única manera d'aconseguir-ho és parlar sempre en català a tothom i, especialment,  a aquelles persones que cobren un sou públic i que, per tant, haurien no només conèixer sinó també complir la legalitat vigent, cosa que no van fer.

Òmnium Cultural i la Plataforma de la Llengua, han anunciat que recorreran la sentència que obliga la senyora Monera a pagar 180 euros de multa per parlar en català a la guàrdia civil de l'aeroport de Girona.  La discussió va iniciar-se quan, fent ús del seu dret legal, la senyora Monera es va adreçar en català i va continuar parlant en aquesta llengua, malgrat que els guàrdies civils volien obligar-la a parlar en castellà.  La senyora Monera  va ser denunciada per falta de respecte a l'autoritat.

Aquestes entitats, que s'han fet càrrec d'aquest procés judicial, interposaran recurs d'apel·lació  davant  l'Audiència Provincial de Girona, entenent que cal reparar aquesta discriminació lingüística.

El Govern espanyol hauria de resoldre d'una vegada per totes aquestes situacions que es produeixen massa vegades i en tot els territori lingüístic, si vol que ens creguem que considera el català també una llengua d'Espanya, el que ha demostrat fins ara és que de llengua només en defensa una l'espanyola.

Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid