La TDT, una oportunitat perduda per millorar la vertebració de l’espai catalŕ de comunicació

El repetidor de Collserola deixa avui d'enviar el senyal analògic
El quart informe que presenta Media.cat (amb el suport del Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Escacc) mostra que el desplegament de la TDT local als Països Catalans no ha millorat la vertebració de l’espai català de comunicació. Afegeix que fins i tot en alguns territoris com el País Valencià ha suposat un retrocés.

30/03/2010 11:27 Comunicació

Una de les conseqüències negatives de l’arribada de la TDT local és la irrupció de grups mediàtics espanyols en aquest àmbit, on abans tenien poca presència.

L’informe “La TDT local als Països Catalans: una oportunitat perduda per millorar la vertebració de l’espai català de comunicació” es presenta quan falten pocs dies per l’apagada de la televisió analògica, que és prevista pel 3 d’abril. L’autora de l’informe és la periodista Laia Altarriba, sòcia del Grup de Periodistes Ramon Barnils.

Un cop s’apagui el 3 d’abril el sistema analògic televisiu, el procés de transició de la TDT local no haurà culminat. L’informe assenyala, d’una banda, que serà el moment que els governs autonòmics decideixin què fan amb els canals que han deixat buits alguns operadors que han renunciat a les llicències que havien obtingut.

D’una altra banda, amb la fi del procés serà el moment perquè els governs autonòmics (o el CAC, en el cas de Catalunya) revisin el compliment dels plecs de condicions que van elaborar per a l’adjudicació de les llicències. Serà la manera de garantir que els canals beneficiats compleixen amb els requisits lingüístics i de programació pròpia de proximitat que tots els governs van fixar. En el cas de no compliment de les condicions preestablertes, hauran de decidir com actuen sobre els operadors que, per exemple, no emeten producció pròpia sinó que connecten les 24 hores del dia amb la programació en castellà del grup espanyol al que pertanyen. En el cas dels operadors que no emeten i no han retornat la llicència, també caldrà estudiar com es resol la situació.

Finalment, l’informe també recull que en algunes demarcacions els operadors han expressats dificultats per omplir la programació amb continguts adequats al seu caràcter de televisió de proximitat i en llengua catalana. Aquesta situació es produeix especialment al País Valencià. Les converses que hi ha entre operadors locals per compartir programació o la possibilitat d’associar-se amb televisions locals d’altres territoris dels Països Catalans pot ajudar-los a omplir aquesta programació i a avançar en la vertebració de l’espai català de comunicació.

Presentació de l'informe a València

El centre de cultura contemporània Octubre, a València, va acollir el dijous 25 de març la presentació d’aquest informe.

Media.cat va escollir la ciutat de València per presentar l’informe per una raó: encara manquen quatre demarcacions al País Valencià per atorgar les llicències de TDT local. I per tant, els responsables de l’observatori esperen que es tinguin en compte a l’hora de decidir com fer-ho. Tot i això, al llarg de la presentació, cap de les persones que hi va intervenir va expressar confiança que la Generalitat faci l’adjudicació d’una manera massa diferent de com ho ha fet a les altres demarcacions valencianes.

Gómez Mompart és catedràtic de Periodisme a la Universitat de València, i Media.cat el va convidar a la presentació per tal que donés una perspectiva global a la situació dels mitjans de comunicació al País Valencià, que va dibuixar d’una manera molt poc esperançadora.

 

El repetidor de Collserola deixa avui d'enviar el senyal analògic

Demà faran l'apagada Badalona, Montgat i una bona part de Tiana, que seran els últims municipis del Principat a fer-la. Ara, l'últim territori que deixarà l'emissió analògica serà Catalunya Nord, el novembre del 2011. El País Valencià va tancar el 25 de març els últims repetidors que encara enviaven senyal analògic, i a les Illes el tancament es va fer el desembre del 2009.