Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'ajuntament de Girona ja ha pagat 150.000€ per un pavelló que Patrimoni prohibeix construir

La comissió de Patrimoni dels Serveis Territorials de Cultura de Girona va anunciar la setmana passada que no acceptava la construcció d'un poliesportiu al Parc de la Devesa de Girona, tal com intenta dur a terme el consistori municipal a l'esquena de la societat civil, que rebutja clarament la destrucció parcial del pulmó de Girona. Tant és així que l'ajuntament de Girona ja ha pagat més de 148.000 euros per la redacció del projecte del pavelló de la Devesa. Així doncs, l'ajuntament ja fa temps que va decidir tirar endavant la construcció de l'equipament malgrat que la comissió de Patrimoni encara havia d'emetre una resolució definitiva. La denegació per part de la comissió de Patrimoni ha posat en entredit el futur de la instal·lació, que compta amb un pressupost de més de quatre milions d'euros.

05/10/2009 15:53 Territori

L'Ajuntament de Girona ja ha pagat prop de 150.000 euros als arquitectes que van redactar el projecte del pavelló de la Devesa. A més, el consistori encara haurà de pagar 60.000 euros més si al final s'acaba executant l'obra. El cost de la redacció del projecte i la direcció de l'obra sumen 212.750 euros, segons va aprovar el govern el desembre passat. El projecte, però, ara mateix es troba aturat perquè la comissió de Patrimoni no ha autoritzat que es faci en l'entorn del parc urbà.

Patrimoni va rebutjar el projecte al·legant que no acceptarà mai un pavelló poliesportiu al Parc de la Devesa ni cap altre equipament esportiu o estructura tancada perquè, des del punt de vista artístic i patrimonial, no milloraria la bellesa d'aquest jardí històric protegit de Girona.

El projecte del pavelló de la Devesa es va iniciar el 2006, quan es va encarregar el disseny als arquitectes Josep Cargol i Ricard Turón. El cost inicial de la redacció i de la direcció d'obra era de 185.000 euros amb l'IVA inclòs. Pels problemes amb l'aprovació dels tràmits, l'Ajuntament va renunciar a la convocatòria d'ajuts de la Generalitat amb un acord: en lloc de tenir un PAV2 obtarien a una categoria superior.

La redacció del projecte de pavelló model PAV3 suposava un increment de la superfície de 644,79 metres quadrats. En el seu total, el pavelló disposaria de 3.229 metres quadrats. Amb l'ampliació va passar a tenir un pressupost de 4.207.302 euros. Els nous treballs de redacció van suposar un increment del 15% respecte al valor inicial. Així, l'Ajuntament de Girona assumia que haurien de pagar als redactors 212.750 euros. El contracte especifica que el 70% de l'import s'havia de pagar quan es lliurés el projecte. D'aquesta manera, el govern tripartit ja ha destinat 148.925 euros a pagar en honoraris dels arquitectes.

El pavelló de la Devesa ja fa mesos que va ser presentat i és el projecte que la comissió de Patrimoni de la Generalitat ha desestimat. L'Ajuntament de Girona té reservats uns 2,6 milions d'euros per construir l'equipament esportiu, però per cobrir pràcticament el finançament encara necessita una subvenció del Consell Català de l'Esport d'almenys d'1,2 milions d'euros, que no es farà efectiva fins que la Generalitat no aprovi el PIEC (Pla d'Equipaments Esportius de Catalunya). Si es confirma la subvenció, el projecte s'haurà de debatre en el si del govern i de l'Ajuntament, segons va explicar fa uns dies el regidor d'Esports, Josep Maria Jofre.

La divisió en el govern local està esquerdant el pacte de govern des de fa mesos. El PSC i ERC sempre hi han estat favorables. ICV-EUiA, tot i que va votar-hi a favor (una partida estava inclosa als pressupostos als quals van donar-hi votar positivament), vol que es faci en algun altre indret, però no a la Devesa.

Aquesta falta de coherència dels ecosocialistes ha fet que el PP, a l'oposició, hagi demanat a ICV-EUiA que surti del govern. El principal grup municipal de l'oposició, CiU, també s'hi havia mostrat rotundament en contra, perquè és la porta per a futures construccions dins el parc.

El director dels Serveis Territorials de Cultura i president de la comissió de Patrimoni, Miquel Sitjar, va recordar que la llei sí que permet estructures noves en espais declarats com a Bé Cultural d'Interès Nacional, com succeeix a la Devesa. No obstant, recorda que només és possible si es considera que la nova infraestructura "millora i dota de més bellesa" el Parc, que és un jardí històric i artístic.

El director dels Serveis Territorials va explicar que "el projecte presentat per l'Ajuntament de Girona emmascararia, difuminaria" el conjunt artístic que representa el parc. "La Devesa només pot ser excepcionalment ocupada", va assenyalar Sitjar. La possibilitat de fer un pavelló més petit, va ser un dels temes que van debatre els integrants de la comissió. La volumetria però, no es considera decisiva, ja que seria igualment perjudicial com a construcció tancada per al parc. A més, podria provocar que la dimensió fos tan petita que la Secretaria General de l'Esport ni tan sols validés el projecte.

La possible construcció d'aquest pavelló al parc de la Devesa ha estat motiu de debat i fricció a dins i a fora del govern. L'oposició (CiU i PP) sempre n'ha estat contrària. Al govern, un dels socis (ICV-EUiA) tampoc hi estava d'acord, mentre que els altres dos grups (PSC i ERC) n'eren partidaris. El regidor d'Esports, Josep Maria Jofre, sempre ha assenyalat que la ciutat té pocs pavellons i que els que té estan saturats. A més va indicar que aquest seria utlitzat, a més d'entitats esportives i el centre de tecnificació de judo, per a residents dels barris del Güell-Devesa, Barri Vell i el Mercadal. I que la infraestructura donaria lloc a la creació d'una zona esportiva potent per tot l'any, ja que, ara per ara, la pràctica esportiva gairebé es limita només a l'estiu.

El director de Cultura, Miquel Sitjar, ha explicat que ara l'Ajuntament de Girona pot recórrer la decisió davant el conseller o per via judicial.
La notícia de la denegació del pavelló per part de Patrimoni va saltar just fa una setmana. Ahir però, es fan saber els motius exactes. De moment però, l'equip de govern manté el silenci. El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Pluma, va indicar ahir de nou, ja ho va fer divendes passat, que fins que no tinguin la resolució de Patrimoni, no faran declaracions perquè volen ser curosos.
 
La CUP, única organització política que defensa la Devesa

L'única organització política que ha fet costat a la societat civil en l'intent d'impedir el projecte de l'ajuntament -que mai ha estat consultat al poble- ha estat la CUP de Girona, que ha donat suport en tot moment a l'Associació de Veïns del barri de la Devesa-Güell i a la plataforma Salvem la Devesa.
 
La CUP de Girona celebra la decisió de la comissió de Patrimoni: "Amb aquesta decisió es dóna la raó als milers de gironins i gironines que des de fa anys reclamàvem que no es construís aquest equipament al bell mig de la Devesa".
 
En aquest sentit, critiquen l'autoritarisme de l'equp de govern, que "ha tirat pel dret i obviat les demandes de milers de persones". Per la CUP, la participació no forma part de la manera de fer política del govern. "Per més processos participatius teledirigits que organitzen no han aconseguit enganyar  la ciutadania, farta de veure com uns governants prepotents tiren endavant projectes sense consens ni participació ciutadana".
 
La CUP emplaça l'equip de govern a treballar per a desenvolupar el Pla d'Usos de la Devesa perquè "ja és hora que un dels parcs més bonics d'Europa rebi un tracte just per part de l'administració que n'és responsable".
 
Per saber-ne més:
 
Poble 1-Autoritarisme. - Jordi Navarro, portaveu de la CUP de Girona.
 
Guanya el poble. - Comunicat de la CUP de Girona en relació a la decisió de Patrimoni. 
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid