La Generalitat vol que l'encarregat pirotècnic concentri les responsabilitats de les festes del foc

 Les al·legacions que la Generalitat de Catalunya va presentar a l'esborrany estatal de la directiva europea del foc carreguen de responsabilitats la figura del responsable pirotècnic. Es tractaria d'un o més membres actius de l'entitat organitzadora a qui, segons el text, se'ls exigiria una formació mínima en pirotècnia per tal d'estar autoritzats a gestionar l'ús d'articles de foc i supervisar l'actuació de la resta d'integrants de les entitats participants en correfocs o en altres tipus de festes amb foc, com ara la Patum de Berga. La nova figura, ja proposada en part a l'esborrany estatal, es defineix, des del Departament de Cultura de la Generalitat, com "una categoria de ciutadà, que participa a les colles de diables, al qual s'oferirà una formació i serà reconegut com a expert en aquests grups, sense fer-lo professional".

09/08/2009 10:41 Cultura

La proposta catalana determina, per exemple, que el representant de l'entitat o grup festiu haurà d'aportar, en sol·licitar el permís de realització de la festa al consistori corresponent, documentació acreditativa de la personalitat jurídica del grup, però també una relació de les persones que l'integren, amb la indicació de qui n'és el màxim representant i el carnet o justificant conforme ha rebut la formació establerta al reglament.

Així mateix, també s'indica que hi ha d'haver una justificació documental que especifiqui la formació rebuda per la resta de components del grup, i un permís escrit dels pares o tutors legals, en el cas de la participació de menors d'edat. El conjunt d'entitats responsables de les festes del foc de Catalunya que han assistit a les diferents reunions amb el govern de Catalunya han fet èmfasi en l'aspecte formatiu.

"La proposta és fer la formació nosaltres mateixos des de les diferents entitats. Des del ministeri es parla d'un carnet expedit per la delegació autonòmica del Govern, i no ha de ser així", segons ha reiterat aquesta setmana el regidor de Patum de l'Ajuntament de Berga, Jaume Vima. El programa formatiu preveu informació sobre articles pirotècnics, ple coneixement del desenvolupament de la festivitat, procediments d'actuació i mesures de seguretat i emergència, i protocol de recepció i devolució dels articles pirotècnics.

De fet, una altra de les responsabilitats de la persona representant de l'entitat festiva serà, precisament, l'adquisició dels diferents articles pirotècnics. Els diversos ajuntaments haurien d'encarregar-se, segons aquestes al·legacions, d'autoritzar la celebració d'acord amb la normativa autonòmica i local aplicable, difondre l'acte per al seu coneixement públic i donar informació sobre la participació en l'espectacle de terceres persones. Aquest punt permetria que la participació popular en aquestes festes no es perdés, tot i acceptar la figura del ciutadà encarregat de la pirotècnia.

La Generalitat valenciana, per la seva banda, diferencia entre l'espectador actiu i passiu i recull ambdós en limitar la seguretat. Això la Generalitat de Catalunya no ho distingeix i només reivindica que «cal revisar tot allò que afecti les competències de la Generalitat de Catalunya en virtut del seu Estatut d'Autonomia».

Precisament avui se celebra la reunió informativa extraordinària de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, conjuntament amb les altres federacions i agrupacions del món del foc, per tractar la directiva europea que regula l'ús de material pirotècnic i analitzar l'estat actual de la transposició per part del Ministeri d'Indústria espanyola.