Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1990 Mor l'escriptor Manuel de Pedrolo

1990 Mor l'escriptor Manuel de Pedrolo

26/06/1990 Tal dia com avui
1990 Mor l'escriptor Manuel de Pedrolo 1990 Mor l'escriptor Manuel de Pedrolo

Un dia com avui, fa disset anys, va deixar-nos de Manuel de Pedrolo i Molina, un dels escriptors més prolífics de la literatura catalana contemporània. Nat el 1918 a l'Aranyó, poble situat a tocar de Cervera (Segarra), al si d'una família de tradició liberal, Manuel de Pedrolo va començar el batxillerat a Tàrrega (son pare era president del moviment polític catalanista Acció Catalana en aquest municipi), que va continuar a Barcelona, amb vista a fer la carrera de medicina. La guerra del 1936-1939 va estroncar-ho tot, nogensmenys, i Pedrolo, després d'una temporada fent de mestre a Fígols de les Mines (Berguedà), fou mobilitzat i ingressà al cos d'artilleria de l'exèrcit republicà.

Després de la guerra i indecís sobre el camí a emprendre, Pedrolo va sojornar temporades a Tàrrega, temporades a Barcelona, ciutat on va instal·lar-se definitivament a mitjan dècada del 1940, ja casat. A Barcelona va dedicar-se a feines diverses, alhora que s'afermava la seva activitat literària.

L'obra de Pedrolo, escrita íntegrament en català i traduïda a diverses llengües, no es pot deslligar del temps en què fou escrita: l'autor hi va projectar les seves idees socials i polítiques, el seu compromís amb la gent i amb el país. Molts dels seus llibres foren censurats per la dictadura franquista, cosa que explica el desfasament entre el moment en què foren escrits i l'any de publicació. L'escriptor era partidari de la independència i del socialisme, de la sobirania plena del país i de les persones, posició clarament expressada, per exemple, en el seu dietari.

Per saber-ne més:

Manuel de Pedrolo

Fundació Manuel de Pedrolo

El Jonc

Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid